Kapellen lag zowel tijdens de Eerste als tijdens de Tweede Wereldoorlog in de vuurlinie. De militaire spoorlijn van en naar Brasschaat pikte precies aan het station van Kapellen aan op het burgerspoor. Verder waren er twee forten en een kazerne. Het Fort Ertbrand (Oude Galgenstraat) dateert uit 1908. Het Fort van Kapellen (Fortsteenweg) werd gebouwd tussen 1893 en 1897 en deed jaren dienst als buitendepot van het Koninklijk Legermuseum in Brussel.

De legerkazerne Bauwin (Hoogboom) is nu een opvangcentrum voor asielzoekers, de gemeenteschool en een nieuwe wijk. De Antitankgracht met een breedte van zo’n negen meter doorkruist de gemeente. Voorts herinneren de talloze bunkers, unieke loopgraven en andere restanten op het grondgebied aan die tijd, onder meer in de groendomeinen Mastenbos, De Uitlegger en Klein Schietveld.

Loopgravenpad

De groene pracht van het Mastenbos herbergt een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Ontdek ze via het Loopgravenpad. Via het e-loket boek je een gids, maar er zijn ook tal van infopanelen aanwezig om je langs het pad te leiden. 

Spoorfietsen

Je trapt met een spoorfiets via een historische spoorlijn van Kapellen naar Brasschaat én terug. Het gaat om twee keer 5,5 km middenin de natuur. Aan het keerpunt kan je in café Perron Noord even uitblazen aan het oudste militair vliegveld van België. Er zijn spoorfietsen voor 5 of 12 personen. Info: www.spoorfietsen.be.