De groene pracht van het Mastenbos herbergt ook een onvermoede erfgoedschat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Deze linie uit de Eerste Wereldoorlog werd volledig in kaart gebracht aan de hand van 53 luchtfoto’s die de Duitse luitenant Josef Zimmermann maakte in januari 1918. Deze foto's werden pas in 2007 ontdekt!

loopgraven 

Dat leverde in de hele regio bovengronds 476 bewaarde militaire relicten en 10 km loopgraven op. Het Mastenbos alleen is goed voor zo’n 70 bunkers én 4,8 km in totaal aan loopgraven. Of: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen. Dit is niet alleen uniek in België, maar zelfs in Europa.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bouwde dit stuk bos samen met de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen uit tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite met maximale toegankelijkheid voor het publiek: het Loopgravenpad.

Langs dit pad liggen de uitzonderlijk bewaarde loopgraven en 21 bunkers. Vier van die bunkers kan je ook vanbinnen bezoeken: een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonsbunker en een troepenbunker.

wandeling

Het Loopgravenpad start aan de Kalmthoutsesteenweg in het Mastenbos en is het hele jaar toegankelijk. Het wandelpad is anderhalve kilometer lang en is niet volledig toegankelijk voor rolstoelen of mensen die moeilijk ter been zijn.

Je kan het Loopgravenpad op eigen houtje bezoeken, met de hulp van de talrijke infopanelen.

Als je zonder gids in groep naar het Mastenbos trekt, word je verzocht dit even te melden aan de gemeentelijke dienst Toerisme, om te vermijden dat te veel groepen tegelijk het Loopgravenpad bezoeken.

gids

Je kan ook een gids nemen. Zo’n geleide wandeling duurt anderhalf tot twee uur. De gids vertelt over de loopgraven, de bunkers en Wereldoorlog I, maar ook over de natuur in het Mastenbos.

Een rondleiding met gids kost € 50 voor groepen van 20 à 25 personen. Deze leg je vast bij de gemeentelijke dienst Toerisme.

Deze dienst organiseert ook geregeld een gegidste wandeling waarvoor je individueel, per twee, per drie, ... kan inschrijven. Die wandelingen vind je in de UiT-kalender.

 

ook interessant

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket