Monument voor de gesneuvelden

Het monument voor de gesneuvelden, opgericht in 1926, is een kunstwerk van de Mechelse beeldhouwer Theo Blickx die in Mechelen ook directeur van de kunstacademie was. Al bijna een eeuw staat het monument pal in het centrum van Kapellen, aan het begin van de Christiaan Pallemansstraat. Het monument beeldt een moederfiguur uit met (oorspronkelijk) gevouwen handen en het hoofd gebogen in een kapmantel. Het kreeg de titel 'Treurende moeder', maar in de volksmond wordt het 'Louwke Poep' genoemd, naar de vrouw die model stond. De treurwilg achter het monument maakt het plaatje compleet. 

Het eert alle Kapelse slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Louwke is ook een ankerpunt, rustpunt, misschien zelfs wel hét dorpszicht van Kapellen. Het beeld ligt vele Kapellenaren nauw aan het hart. Redenen genoeg om een boek over het monument der gesneuvelden uit te geven.

Boek 'Louwke'

Naar aanleiding van de herdenkingen van 75 jaar bevrijding na WO II en 100 jaar Grote Oorlog bracht gemeente Kapellen eind 2019 het boek Louwke uit, over haar bekendste monument.

Louwke is een lijvig boek geworden. Maar liefst 216 pagina’s, 14 hoofdstukken en 4 bijlages, meer dan 300 foto’s en illustraties, zowel uit de oude doos als recentere. Het boek vertelt onder meer over de (voor)geschiedenis van en de plannen voor het monument, over kunstenaar Theo Blickx, over de treurwilg(en) en over de bijnaam.

Van alle Kapelse gesneuvelden vind je een korte biografie in het boek en je ontdekt op welke andere plekken in Kapellen ze worden herdacht. Ook zusjes en broertjes van Louwke passeren de revue. Maar ook ludiekere aspecten komen aan bod, zoals gedichten en brieven over het beeld en zelfs recepten waar je in de keuken mee aan de slag kan.

Louwke is vooral een eerbetoon geworden aan de onvoorwaardelijke en wederzijdse liefde tussen Louwke en de Kapellenaren. Én een eerbetoon aan alle Kapellenaren die sneuvelden in beide wereldoorlogen. Het boek draagt ook de manifeste boodschap “nooit meer oorlog” uit.

Het boek kopen

Je koopt het boek uitsluitend voor € 19,95 in het vrijetijdsloket #uitinkapellen, Bruggeske 1.