Aan de Dorpsstraat, tussen de Kerkstraat en de Oude Kerkstraat, vind je De Oude Pastorij: een 18de-eeuws gebouw dat al een lange geschiedenis achter de rug heeft.

Oorspronkelijk was het een refugiehuis van de paters Bernardijnen uit Hemiksem, die daar een indrukwekkende abdij bezaten. Ook in Kapellen bezaten zij eigendommen die af en toe werden bezocht. Dus bouwden ze hier in 1775 een geschikt onderkomen.

Later deed dit gebouw onder meer dienst als pastorij, gerechtshof en tijdens de Franse Revolutie zelfs als opslagplaats. Momenteel doet het deels dienst als café/brasserie en worden een aantal ruimtes verhuurd als vergaderzaal. (De balie van de jeugd- en cultuurdienst vind je voortaan in het vrijetijdsloket aan het Bruggeske.) 

Tuin

Ook de tuin is merkwaardig. Deze ligt tussen de Sint-Jacobuskerk en de pastorij en is volledig afgeschermd door hoge muren. Het is een typische pastorijtuin met een vijvertje, prieeltjes en verscholen rustbanken. In 1989 werd de tuin heraangelegd door de bekende architect Wirtz.

In deze mooie oase van rust bevindt zich het terras van de horecazaak die in een deel van het gebouw is gevestigd.