De Sint-Jacobuskerk is één van de oudste gebouwen in Kapellen. Op die plek stond in de 13de eeuw een kapel gewijd aan Sint-Jacob. De kerk, gelegen op de weg naar Santiago van Compostella, werd meermaals verwoest en hersteld, meermaals vergroot, en bezit een rijk patrimonium.

Het koor dateert uit de 14de eeuw, het laatgotisch hoogkoor en de kruisbeuk uit de 15de en de 16de eeuw. In 1849 werden twee zijbeuken aangebouwd en in 1890 volgde een nieuwe uitbreiding met een nieuwe kerktoren.

kunstig interieur

Bekende houthouwers uit de bloeiperiode van Antwerpen, onder meer vader en zoon Kerrickx, leverden prachtige kunstwerken in barokstijl zoals de preekstoel en de troon van Onze Lieve Vrouw.

Andere kunstenaars maakten de twee barokke biechtstoelen (Malderus en Kuypers), een hoofdaltaar in verguld koperwerk, een barokaltaar van Sint-Sebastiaan, en het prachtige koorgestoelte (Schobben en Kuypers) waarvan de prachtige uitgesneden beelden op een realistische manier gevoelens van berouw, verdriet, liefde en deugden weergeven.

Santiago de Compostela

Kapellen ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, naar het graf van Sint-Jacobus de Meerdere. De parochiekerk in het dorpscentrum is een van de achttien Vlaamse kerken die zijn toegewijd aan deze heilige.

Daarvan getuigen ook de bronzen Sint-Jacobsschelp in het portaal van de Sint-Jacobuskerk en de wegwijzer Santiago de Compostela - 2.140 km - op het Kerkplein.

De patroonheilige wordt jaarlijks op 25 juli gevierd, een feestdag die tot vandaag de datum van de jaarlijkse kermis bepaalt.

parochie

Kerkstraat 2, 2950 Kapellen

  • permanentie: elke vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur
  • contactpersoon: Pascale Van de Wiele
  • 03 664 64 26
  • pt.sintjacobus@gmail.com
Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket