Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regios van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.
Wat kan je doen? Maak een tegel- of geveltuin
Veel onthardingen worden nooit belopen. Weg met die verharding en welkom plantvakken met veel bijengroen. Je eigen terras of het pleintje om de hoek ziet er plots veel mooier uit.
Meer groen in je straat is altijd een goed idee. Vergroening brengt kleur en sfeer, zorgt voor afkoeling op warme dagen en is goed voor bijen en insecten. Ook zorgt het voor een verhoogde opname van fijn stof en dus betere lucht, betere waterinfiltratie, minder wateroverlast en fleurt het de hele buurt op. Alleen maar voordelen!
Een tegeltuin is een plaats waar je tegels wegneemt om groen te plaatsen. Vaak is dat aan de straatkant (en dan is het een geveltuin) maar dat kan zeker ook op andere plaatsen. Het hoeft niet tegen een muur, het kan ook midden op een plein of terras. Eén tegel is een begin, als je vele tegels kan uitbreken maak je een échte tuin. Een geveltuin kleurt je huis. Vele vlinders en bijen bezoeken de bloemen zodat er altijd wel iets te ontdekken is.
kies plaatsen waar minder gelopen wordt
neem niet alleen de tegel weg maar ook onderliggend beton
maak een put tot aan de oorspronkelijke grond
vul het gat met grond uit de buurt tot een paar centimeter onder het niveau
kies voor inzaaien, inplanten met blijvers of wacht op spontane plantengroei
klokjesbloem, kaasjeskruid of duizendknoop zijn bijvoorbeeld een goed keuze maar ook heel wat kruiden doen het goed in de tegeltuin. Denk maar aan rozemarijn, tijm, munt,...
Neem een tegel weg en ga na hoe ver de funderingen van de muren komt.
Controleer de oversteek van een eventueel dak. Kan het hemelwater tot bij het geveltuintje komen?
haal een rij tegels met alle betonresten weg tot aan de natte grond
vul het gat met een mengsel van lemige grond
Voorzie in de muur een aantal haakjes of een constructie om je planten aan op te binden. Er zijn heel wat mogelijkheden om lei- en klimplanten die goed zijn voor bijen.
Hou je van een bloemengevel dan komt bijvoorbeeld klimhortensia, winterjasmijn, clematis of trompetklimmer in aanmerking. Met een kiwibes of een druivelaar geef je de bijtjes een snoepgevel!
Een geveltuin kan aangelegd en in stand gehouden worden zolang de toegankelijkheid van het voetpad gegarandeerd blijft en de beheerder instaat voor het onderhoud van deze geveltuin. Er moet een aaneengesloten vrije doorgang van minstens 1,50 meter op het voetpad behouden blijven en dit tot minstens 2,50 meter vrije hoogte boven het voetpad.
Per uitzondering kan er, op basis van de aanvraag, beslist worden om een vrije doorgang van slechts 1,30 meter toe te laten. Het plantvak moet tussen de 20 en maximum 40 cm diep uitgegraven worden. Bij het uitgraven moet rekening gehouden worden met nutsleidingen die zich onder de stoep bevinden, die absoluut niet beschadigd mogen worden.
Indien er ook maar het vermoeden is van een beschadiging, moet de gemeente onmiddellijk gecontacteerd worden. Een geveltuin kan in principe tot aan de scheiding met de buren lopen. Indien de buren hier niet mee akkoord gaan, blijft de geveltuin minimaal 30 cm verwijderd van de scheidingslijn tussen de twee gevels.
De tegels die verwijderd worden voor de aanleg van een geveltuin, worden door de eigenaar zelf bewaard, zodat het voetpad steeds terug hersteld kan worden.