Lier heeft zijn Zimmertoren, Sint-Truiden zijn Festraetsklok. Kapellen heeft sinds 1997 ook zijn astronomische klok: de Smoldersklok. Experts bestempelen de klok als een van de meest vernuftige astronomische klokken in de wereld, zowel technisch als wetenschappelijk. Diezelfde specialisten noemen ze zonder verpinken de meest geavanceerde van de weinige astronomische klokken in Vlaanderen.

Willem Smolders

De Smoldersklok werd gemaakt door en genoemd naar de Putse uurwerkmaker-juwelier Willem Wim Smolders (1923-2006). Hij bouwde tussen 1943 en 1952 het kunstwerk van 3,5 meter hoog en meer dan anderhalve ton zwaar. De klok telt 30.000 onderdeeltjes die Smolders zelf draaide op zijn kleine freesmachine. Ze werd na meer dan 10.000 arbeidsuren een staaltje van precisie, waarop allerlei astronomische gegevens af te lezen zijn van onder meer 55 wijzerplaten aan de vier zijkanten.

De klok koppelt de stand van zon, maan en planeten aan de tijd op elf plaatsen in de wereld. Ook de dierenriem, de sterrenregens en de getijden in Antwerpen, Oostende, Dover en Brest worden aangeduid. Op een tussenverdieping rijdt ieder uur een treintje met wagonnetjes die elk een Belgische provincie voorstellen.

Bezoek met gids

De Smoldersklok staat te blinken in het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen nabij het Marktplein. Ze kan uitsluitend met een gids worden bezocht.

Een bezoek (max. 20 personen per groep) kost € 50 en reserveer je ten minste 14 dagen vooraf via het e-loket.