geboortebos Wolvenbosdreef

In 2013 werd in de gemeente Kapellen het eerste geboortebos aangeplant op het scoutsdomein aan de Wolvenbosdreef. De fijnsparren op het terrein van zo'n 4000 m² waren aangetast door de schorskever –de letterzetter- en moesten jammer maar helaas gerooid worden.

In november 2013 hebben de kinderen geboren in de jaren 2010-2011-2012, tesamen met hun ouders, broertjes en zusjes en de kinderen van de scouts er 1.806 jonge bomen aangeplant. De hele bebossingsactie werd vakkundig begeleid door de bosconsulenten van de Bosgroep Antwerpen Noord.

Ondertussen is het bos al flink opgeschoten en vonden er de nodige onderhoudswerken plaats om het bos alle kansen te geven. Het cortenstaal kunstwerk ‘De Ooievaar’ van Peter Quirijnen en Ambrosia Design pronkt nog steeds naast het nieuwe loofbos.

geboortebos Fortdreef

 
Op zondag 28 november 2021 werd in Kapellen een tweede geboortebos aangeplant door een 180-tal kinderen geboren in de jaren 2013 en 2014. Het geboortebos werd aangeplant in het weiland langs de Fortdreef, de fietsverbinding tussen de Bernard de Vadderlaan en de Fortsteenweg.

Het is net omwille van de aanleg van dit fietspad doorheen het bos, dat een stukje bos gecompenseerd moest worden. Een deel van de verplichte boscompensatie werd reeds in 2019 gerealiseerd, waarbij het oude ‘wegenistracé’ door het bos werd beplant met inheemse bomen en struiken.

In het weiland werd ruim 2500m² nieuw bos aangeplant, veel meer dus dan wat de gemeente moest compenseren voor het fietspad. In totaal werden 1100 inheemse bomen en heesters aangeplant door de enthousiaste kinderen, broers en zusjes en hun ouders. Alles tesamen werden 130 zomereiken, 100 wintereiken, 25 winterlindes, 100 zwarte elzen, 150 haagbeuken, 150 hazelaars, 50 wilde liguster, 150 inheemse vogelkers, 75 sporkehout, 25 vlier, 70 lijsterbes, 50 gelderse roos en 25 boskersen aangeplant onder de vakkundige, maar al even enthousiaste begeleiding van de vrijwilligers van de Bosgroep Antwerpse Gordel.

Rondom de nieuwe jonge planten staat momenteel een draadafsluiting. Deze omheining zal zo’n 5-tal jaar blijven staan om de jonge (lekkere) planten te beschermen tegen vraat door reeën en konijnen.

Ter hoogte van de ingang van het tweede geboortebos staat de geboortebos-totempaal, die gemaakt werd door kettingszaagkunstenaar Marc Struyf. De sculptuur werd gemaakt van een zieke en door tonderzwam aangetaste rode beuk langs het fietspad.

Ook het ludieke fotokader -gemaakt door de mensen van de gemeentelijke dienst Eigen Beheer-leverde vele leuke fotoshoots op. De deelnemende kinderen kregen nog een gepersonaliseerde sleutelhanger en een bedankingskaartje met bloemenzaadjes.

Foto's van dit alles vind je hier terug. 

geboortebos Bonapartelaan

De gemeente is momenteel bezig is met de aankoop van twee weilanden langsheen de Bonapartelaan. De kinderen geboren in de jaren na 2014 worden dus zeker niet vergeten! De weilanden grenzen achteraan aan het gemeentelijk natuurgebied Het Rood en hebben een totale oppervlakte van zo’n 2,8 hectare. Daar zullen de kinderen geboren vanaf 2015 minstens even enthousiast kunnen komen planten de komende jaren en zo het derde geboortebos mee vorm kunnen geven. 

Wordt vervolgd...