heidebrand

Het Klein Schietveld, het Mastenbos en De Uitlegger zijn in Kapellen brandgevoelige gebieden. Ook de Kalmthoutse Heide is vlakbij. Daarom heeft Kapellen samen met Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) Bos en Heide opgesteld.

Een belangrijk aandachtspunt in het BNIP Bos en Heide is preventie. Eén van de maatregelen is het sensibiliseren van de bevolking.

brandrisico's

Zo wordt het brandrisico in deze natuurgebieden dagelijks berekend en gemeten aan de hand van de meteorologische toestand. Er is de Brand Waarschuwings Index Antwerpen-Noord berekend door MeteoWing Luchtmacht (metereologische metingen op de luchthaven in Deurne) en de M8 Index berekend door het ANB meetstation Ekopower (metereologische metingen op het militair domein Klein Schietveld in Kapellen).

Afhankelijk van het brandrisico zijn alarmeringsfases afgesproken met de verschillende hulpdiensten: groen, geel, oranje en rood. De fases worden bekendgemaakt op infoborden bij de voornaamste toegangswegen tot de natuurgebieden, en onder meer op de communciatiekanalen van de gemeente.

verschillende alarmfases 

GROEN

Weinig gevaar. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GEEL

Gevaar. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. De brandtoren in de Kalmthoutse Heide wordt extra bemand.

ORANJE

Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

ROOD

Acuut gevaar. De toegang tot het gebied wordt afgeraden. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

meer info

Meer informatie vind je in de folder in bijlage.