Een diervriendelijk zwerfkattenbeleid in Kapellen

Helaas belanden zeer veel katten, vaak niet gesteriliseerd of niet gecastreerd, op straat nadat mensen voor hun (on)gewenste nestjes geen opvang hebben gezocht of gevonden. Of wanneer volwassen katten plots niet meer passen in het gezin en aan hun lot worden overgelaten. Zo ontstaan zwerfkatten.

Een kattin is al vruchtbaar vanaf ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Zij en haar nakomelingen kunnen op 5 jaar tijd voor maar liefst 5000 kittens zorgen.

Behalve veel dierenleed, kan dit eveneens leiden tot overlast en een efficiënte aanpak is dus van groot belang.

Zwerfkatten gezien of gevonden? 

Heb je het vermoeden dat er een zwerfkat rondloopt in de omgeving, dan kan je dit melden via het e-loket. Mocht je een foto kunnen toevoegen aan de melding dan is dat zeker een meerwaarde. Onze vrijwilligers zullen op de hoogte gebracht worden en zij zullen een vangactie opstarten. De zwerfkatten worden overgebracht naar een dierenarts die de katten onderzoekt en steriliseert. Na een recuperatieperiode worden de zwerfkatten naar een erkend asiel over gebracht.

Draag zorg voor je huisdier

  • steriliseer je huisdier: verplicht sinds 1 april 2018

Door je kat te laten steriliseren help je mee de kattenpopulatie in te perken en toon je je een ware dierenvriend.

Voordelen van castratie of sterilisatie: de kater blijft energiek en wordt zelfs socialer en aanhankelijker, vertoont minder zwerfgedrag en stopt met zijn territorium af te bakenen door overal te urineren.

  • chip en registreer je huisdier: registratieplicht sinds 1 november 2017

Katten en honden moeten gechipt (geïdentificeerd) en geregistreerd zijn. Dit is wettelijk verplicht sinds 1 november 2017. Dankzij een correcte registratie kan je je verloren dier sneller terugvinden. Meer info vind je op www.huisdierinfo.be/check-je-chip.

Goed om weten: 

  • meer dan een kwart van de honden is niet correct geregistreerd. Vaak komt dat door een adresverandering die niet werd doorgegeven.
  • verloren gelopen honden en katten worden na 15 dagen ter adoptie aangeboden als de eigenaar niet wordt gevonden
  • je riskeert een overtreding van minstens € 416 als je hond of kat niet correct is gechipt of geregistreerd

Pas je adresgegevens aan als je verhuist.