Met zonnepanelen op je dak hebben zowel jijzelf als het milieu een groot voordeel. Doordat je zelf je elektriciteit opwekt of je water opwarmt, doe je geen beroep op centrales die gas, steenkool of stookolie gebruiken. Hierdoor verminder je jouw CO2-uitstoot gevoelig. 

Je investering voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen is nog steeds op korte termijn terugverdiend. Wanneer je hiervoor een lening aangaat, is de terugverdientijd ongeveer 5 tot 6 jaar.

De wetgeving verandert regelmatig. Informeer je dus tijdig of je al of niet een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen bij de dienst Vergunningen.

bomen en zonnepanelen

Het gemeentebestuur krijgt regelmatig vragen van Kapellenaren die hun bomen willen snoeien of rooien omdat ze van plan zijn zonnepanelen te plaatsen. De gemeente levert echter geen vergunning af voor het rooien of grondig snoeien van bomen in dergelijke gevallen.

Hoogstammige bomen vormen immers een essentieel onderdeel van onze groene gordel. Bomen doen heel erg veel voor ons milieu. Het kan dan ook niet de bedoeling zijn om een noodzakelijke luchtfilter zoals bomen te laten verdwijnen of te verminken voor een alternatieve energiebron.

Onderzoek van het Duitse Öko-Instituut toont aan dat er nog steeds tussen 27 en 89g CO2-uitstoot vrijkomt per geproduceerde kWh groene stroom via zonnecellen. Deze uitstoot is wel merkbaar minder dan deze van aardgas (398 g CO2/kWh) of steenkool (508 g CO2/kWh) en daarom heeft de gemeente de groene energie via zonnepanelen ook steeds aangemoedigd.

Een boom daarentegen haalt in onze streken op één seizoen gemiddeld 2,6 kg CO2 UIT de lucht. Slechts 1,8% van alle fossiele CO2 die we in België in de lucht brengen, wordt door het bestaande ‘groen’ terug uit de lucht gehaald.

Het behoud van onze bomen is dan ook een absolute prioriteit!

De gemeente Kapellen voert daarom een actief beleid om bomen te sparen, ook als dit ten koste gaat van het rendement van zonnepanelen.

ook interessant