gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021 18.30 u.
Een geschikte woning vinden is voor steeds meer mensen, steeds minder vanzelfsprekend.

Wie de woningmarkt een beetje volgt, ziet niet alleen de prijzen van koop- maar ook van huurwoningen en -appartementen zienderogen stijgen. Vaak evenredig met het aantal kandidaat-huurders. Zeker voor wie het financieel moeilijk heeft, is dat problematisch. Sociaal Huis Kapellen en vzw Doedèskadèn hopen daar via hun buddyproject iets aan te doen.

buddywerking

Buddy’s staan medewerkers van het Sociaal Huis bij, zodat cliënten makkelijker hun weg vinden om een huurwoning te vinden. Robert De Ridder is zo’n buddy. “Ik heb in eerste instantie een gesprek met de kandidaat-huurder om zijn of haar verwachtingen in te schatten. Vervolgens schuim ik immowebsites af op zoek een geschikte woonst. Dat is telkens een intense zoektocht. Om een idee te geven: voor 1 potentiële huurder deed ik onlangs 60 voorbereidingen en 15 bezoeken. Zelfs als de inrichting van een woning niet ideaal is, maar onze cliënt wel akkoord gaat, wordt vaak toch voor ‘een meer geschikte kandidaat’ gekozen.”

verhuurder aan het woord

De grote schrik van verhuurders is dat een huurder zijn maandelijkse huur niet betaalt. Een huizenhoog cliché is dat het dan voornamelijk om mensen gaat die gelinkt worden aan het Sociaal Huis. Koen Van Eynde, zaakvoerder van Buro 4, ervaart het tegendeel. Het architectenbureau op de Hoevensebaan verhuurt twee appartementen aan gezinnen die via het Sociaal Huis werden gevonden. “Méér dan reguliere huurders, willen deze mensen hun situatie verbeteren en willen ze vooruit in het leven. Ze zijn zich dus veel meer bewust van hun verantwoordelijkheden en gaan zich veel beter houden aan gemaakte afspraken dan anderen, ook wat betreft het betalen van de huur”, aldus Koen Van Eynde.

opvolging vanuit Sociaal Huis

“Het klopt dat het inkomen van onze cliënten niet altijd gegarandeerd is, maar dat is bij geen enkele huurder het geval”, vult Jan Van Dijck van Doedèskadèn aan. “Het grote verschil is dat er bij onze cliënten opvolging is vanuit het Sociaal Huis. Potentiële huurders worden gescreend en hebben effectief de ambitie om hun miserie achter zich te laten.” “Die screening maakt het ook voor ons als verhuurder veel makkelijker”, bevestigt Koen Van Eynde. “Als één van onze huurders zijn of haar weg in de maatschappij heeft gevonden, moeten we alleen even aan het Sociaal Huis signaleren dat ons appartement weer beschikbaar is. We moeten zelf geen tientallen huurders gaan ontvangen of screenen, dat scheelt in tijd.”

GEZOCHT

Het Sociaal Huis en Doedèskadèn zijn op zoek naar woning_ en andere buddy’s. Wil je cliënten die het financieel moeilijk hebben, graag helpen in hun zoektocht naar een geschikte woning? Of wil je hen op een andere manier bijstaan? 

Neem dan contact op met het Sociaal Huis via welzijn@kapellen.be of 03 660 68 00.

“Het zou handig zijn als we dit met een aantal mensen tegelijk kunnen doen. Zo kan ieder zich toespitsen op een bepaald segment van de woningmarkt: de één focust op bijvoorbeeld appartementen met één slaapkamer, terwijl de ander op zoek gaat naar een gezinswoning”, aldus buddy Robert.

Heb je een appartement of woning te huur in Kapellen of omgeving? En wil je, net als Koen, vanuit maatschappelijk engagement graag verhuren aan cliënten van het Sociaal Huis (welzijn@kapellen.be of 03 660 68 00) en zo tijd om moeite besparen om je huurders te screenen?