gepubliceerd op vrijdag 19 november 2021 15.45 u.
Bij de gemeente lopen rond corona (en vaccinatie) hoofdzakelijk 4 vragen binnen. Lees hier de antwoorden.

Hoe geraak ik aan een Covid Safe Ticket?

Afhankelijk van de situatie heb je een Covid Safe Ticket (CST) nodig op restaurant of café, in fitnesscentra, discotheken, pretparken, bioscopen, bij evenementen, … Met zo’n coronapas bewijs je dat je volledig gevaccineerd bent, een negatieve coronatest hebt afgelegd of maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus. Hoe je aan zo’n CST geraakt, lees je onder meer hier.

Hoe/wanneer wordt het Covid Safe Ticket gebruikt?

Het COVID-certificaat is in de eerste plaats ingevoerd en bedoeld om te reizen binnen de EU, maar wordt ondertussen ook ingezet als toegangsvoorwaarde voor evenementen, horeca, fitnesscentra, … in België. Hoe dat Covid Safe Ticket precies wordt gebruikt en meer details over het CST, vind je onder meer op vlaanderen.be.

Hoe weet ik of een test nodig is bij milde symptomen?

Als je symptomen hebt die mogelijk op een besmetting met corona wijzen (hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak-of reukverlies), kan je zelf online nagaan of het nodig is om je te laten testen en indien nodig een testcode krijgen. Een bezoek aan de huisarts is dan niet meer noodzakelijk. De zelfevaluatietool vind je op mijngezondheid.be. Na het invullen van de vragenlijst kan je zelf een code aanmaken om een test te laten afnemen bij een testcentrum, laboratorium of apotheker. Let wel, mensen die een hoger risico lopen (zwanger, diabetes, hart-, nier-, lever- of longziekten, kanker) raadplegen best een arts bij symptomen.

Hoe zit het met die aangekondigde derde prik?

65+’ers, mensen met onderliggende aandoeningen én zorgpersoneel krijgen al volop een derde vaccinatie. Die boosterprik komt er ook voor personen die eerder één Janssen-vaccin kregen, en voor alle mensen tussen 12 en 65 jaar. Mogelijk volgen ook de 5- tot 11-jarigen. Wie wanneer aan de beurt komt voor die boostervaccinatie lees je op laatjevaccineren.be.