gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2021 14.25 u.
Terug je (groot)ouders knuffelen, terug op café of restaurant gaan, terug met vrienden je verjaardag vieren, terug naar een concert gaan, … Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de coronapandemie achter ons te laten.

Waarom?

Het vaccin voorkomt dat je ernstig ziek wordt én het red levens. Je beschermt er niet alleen jezelf mee, maar ook je familie, vrienden, collega’s en kwetsbaren in je omgeving. Want als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle. 

Het vaccin is trouwens helemaal gratis.

Hoe werkt het?

Het vaccin stimuleert je immuunsys­teem, waardoor je lichaam antistof­fen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Studies waarbij 10.000-den vrijwilligers, ook ouderen en kwetsbaren, werden gevaccineerd, wij­zen uit dat de vaccins voor meer dan 90% beschermen. Ze zijn veilig en goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Meer informatie over de exacte werking van het vaccin lees je hier

Zijn er bijwerkingen?

De meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts, vermoeidheid, misselijkheid of stijve spieren. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen 5 en 10 minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er in het vaccinatiecentrum gevraagd om een kwartier ‘na te blijven’, zodat je goed wordt opgevolgd.

Moet je de coronaregels blijven volgen, nadat je gevaccineerd bent?

Ja. Ook nadat je bent gevaccineerd, blijf je de coronamaatregelen volgen, want niet iedereen kan tegelijk worden gevaccineerd. En pas wanneer er genoeg mensen gevaccineerd en beschermd zijn tegen het virus, kunnen we de coronamaatregelen versoepelen en onze vrijheid herwinnen.

Wanneer?

Als er een vaccin voor je klaarligt, krijg je van de Vlaamse overheid een uitnodiging per brief, per e-mail of per sms. In die uitnodiging vind je de datum en het uur waarop je je kan laten vaccineren. Een voorbeeldbrief vind je hier.

Daarna kan je je afspraak digitaal of telefonisch bevestigen, weigeren of verplaatsen. Lukt dat niet zo goed? Dan kan je het callcenter contacteren op het gratis telefoonnummer 0800 59 056. Dit callcenter is specifiek voor onze Eerstelijnszone Noorderkempen (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel).
Je afspraak voor de tweede vaccinatie wordt in het vaccinatiecentrum zelf gemaakt. Die wordt met een tussentijd van enkele weken (al naargelang het vaccin) toegediend. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt. 

Hoe geraak ik aan het vaccinatiecentrum?

Het vaccinatiecentrum Noorderkempen vind je aan de Licht Vliegwezenlaan 3 in Brasschaat. Het is per auto, per fiets en te voet makkelijk bereikbaar. De juiste route is met wegwijzers vanuit alle windrichtingen aangeduid. Op de website van het vaccinatiecentrum: www.vaccinatienoord.be, vind je duidelijke wegbeschrijvingen en plannetjes.

Automobilisten kunnen gratis parkeren aan het Gunfire Museum. Fietsers kunnen hun fiets vlakbij het vaccinatiecentrum stallen. Je geraakt er niet helemaal met het openbaar vervoer. Maar De Lijn en de 5 betrokken gemeenten werken allerlei alternatieven uit, onder meer via thuishulp, Minder Mobielen Centrale en mutualiteiten, maar ook via collectief vervoer als taxi’s, shuttlebusjes, bussen en gemeentevoertuigen.
Meer informatie vind je op de website van het vaccinatiecentrum. Wie minder mobiel is, kan ook het callcenter contacteren.

Aparte nieuwsbrief

In een specifieke nieuwsbrief, die half maart in je brievenbus valt, lees je alles over de bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum, vind je antwoorden op veel gestelde vragen, enz.

Meer info over vaccineren vind je op volgende websites: