De laatste jaren krijgen we steeds meer te maken met lange droogteperiodes, afgewisseld met hevige regenbuien waarbij het regenwater voornamelijk wegspoelt in de riolering. Dat kan ervoor zorgen dat je tuin er verdord bij ligt. Klimaatbestendige tuinen helpen wateroverlast te voorkomen en kunnen beter en langer tegen de droogte.

Hieronder vind je enkele tips om je eigen tuin klimaatbestendig te maken:

  • Beperk verhardingen waar mogelijk. Indien je toch een padje wil aanleggen, kies dan voor verhardingen die waterdoorlatend zijn (gras(beton)tegels, grind, kasseien, hout, ...). Vermijd het gebruik van asfalt en beton. Leg de verharding steeds aan op een waterdoorlatende fundering (bijvoorbeeld gebroken puin).
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest deze zijn schadelijk voor alle fauna en flora in je tuin, niet enkel voor de plaag die je ermee bestrijdt. Wil je je tuin toch wat ectra voedingsstoffen geven? Kies dan voor compost of organische mest.
  • Een gazon die niet gemaaid wordt, neemt veel meer water op, is koeler en voorziet in voedsel voor insecten en andere dieren. Wil je toch graag maaien? Dan kan je ervoor kiezen op de mulchen. Laat ook gevallen bladeren in de herfst gewoon liggen, ze vormen een uitstekende voedingsbron voor de bodem en de planten in je tuin.
  • Laat planten in verschillende lagen in jouw tuin groeien: mos-, kruid-, struik- en boomlaag (zoals in een bos) en beperk de hoeveelheid gras. Tips bij de keuze van planten kan je hier terugvinden.
  • Een regenwaterput en/of regenton zijn een gepaste oplossing om regenwater op te vangen. Het opgevangen regenwater is ideaal om je toilet door te spoelen en om je tuin te sproeien tijdens droge periodes. Een regenton kan je kopen in het recyclagepark of via de website van Igean.
 

ook interessant