Individueel bezoldigd personenvervoer

Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving rond de taxivergunningen gewijzigd, het zogenaamde taxidecreet (zie bijlage). Om een taxivergunning te bekomen moet je een exploitatievergunning en een bestuurderspas aanvragen. Dit wordt allemaal geregeld via een database van de Vlaamse overheid (Centaurus2020) en afgeleverd door de gemeente. 

Aanvraag exploitatievergunning IBPV 

Voor het uitbaten van een taxidienst of dienst voor ceremonievervoer heb je een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer (IBPV) nodig van de stad of de gemeente waar je gevestigd bent. De vergunning is voor 5 jaar geldig, in heel Vlaanderen.
De kosten verbonden aan de vergunning betaal je bij het afhalen van de vergunning. Nadien krijg je automatisch een betaalverzoek van de jaarlijkse retributie. 

Een exploitatievergunning aanvragen doe je online via het platform Centaurus2020.

Aanvraag bestuurderspas

Deze heb je nodig om met een taxi of gehuurd vervoermiddel met bestuurder (VVB) te mogen rijden. De aanvraag gebeurt ook steeds via de Vlaamse database en wordt afgeleverd via de gemeente waar je bent gedomicilieerd. Aan de aanvraag dien je verschillende documenten toe te voegen, waaronder een attest uit het strafregister. Dit kan je ook online aanvragen. Een geldige medische keuring moet ook op je rijbewijs vermeld staan. 
De kosten van € 23,43 betaal je bij het afhalen van de pas. 

Een bestuurderspas aanvragen doe je online via het platform Centaurus2020.