gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020 16 u.
De gemeentelijke crisiscel vulde op 28 juli de maatregelen van de veiligheidsraad en de provincie aan, om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zijn de maatregelen voor Kapellen, (zoals toegelicht door de gouverneur op 29 juli). Deze gaan in met onmiddellijke ingang

DIT IS NIET HET MEEST RECENTE BERICHT.
EEN UPDATE VIND JE OP DE www.kapellen.be/coronavirus 

UPDATE 31/7
Een overzicht met veelgestelde vragen aan de gouverneur vind je hier. Dit overzicht wordt dagelijks aangevuld. Heb je toch nog vragen? Stuur een mailtje naar coronamaatregelen@provincieantwerpen.be

Zowel de Nationale Veiligheidsraad als de provinciale crisiscel zaten gisteren samen om de nodige aangepaste coronamaatregelen te nemen. De gemeentelijke crisiscel zat hierover vandaag samen. In Kapellen zijn er op dit ogenblik vergeleken met de rest van de provincie relatief weinig besmettingen. Dat willen we uiteraard graag zo houden, en aangezien we grenzen aan stad Antwerpen, zijn de maatregelen ook bij ons noodzakelijk.

Dit zijn de huidige maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, aangevuld met die van de provinciale en gemeentelijke crisiscel van 27 juli. Deze gelden in Kapellen vanaf vandaag, 28 juli, minstens voor de komende 4 weken.

 • In de provincie Antwerpen geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30 en 6.00 u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30 en 6.00 u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten om 23.00 u.
 • Iedereen boven 12 jaar is verplicht om in de provincie een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis). 
 • Mondmaskers moeten niet worden gedragen bij intensief sporten indien andere mensen alleen worden gekruist en afstand van 1,5 meter kan worden gehouden.
 • Alle evenementen en feesten zijn in de meest getroffen zone van de provincie verboden. De provincie rekent Kapellen daarbij (hoewel de cijfers tot op heden in onze gemeente niet dramatisch zijn, en gelukkig maar). In Kapellen worden alle evenementen afgelast t.e.m. eind september. Alle feestzalen moeten sluiten (behalve voor reeds geplande uitvaartceremonies) en ook alle fitnesscentra gaan opnieuw dicht. Ook de zalen die de jeugd- en cultuurdienst verhuurt, zijn tijdelijk niet beschikbaar. Het zwembad blijft wel open.
 • De contactbubbel wordt verkleind: de gezinsbubbel mag met maximum vijf andere personen contact hebben. Dit moeten dezelfde 5 personen zijn gedurende de komende 4 weken. Kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend.
 • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot 4 personen uit dezelfde bubbel of tot een gezelschap van meerdere personen dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.
 • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.
 • Op uitstapjes of bijeenkomsten met familie of vrienden mogen in totaal maximum 10 mensen tezamen zijn. Lees: maximum 9 mensen naast jezelf, al worden ook hier kinderen tot 12 jaar niet meegeteld. Die mensen hoeven geen deel uit te maken van je sociale bubbel, maar in contacten met hen is sociale afstand (1,5 meter dus) verplicht. Draag dan ook een mondmasker.
 • Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.
 • Winkelen doe je opnieuw alleen. Een uitzondering geldt voor minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben. Je mag maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve wanneer je een afspraak hebt. De solden blijven behouden.
 • Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: je gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of je begeleider wanneer je hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.
 • Alleen contactloos sporten is toegestaan. Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen is verboden voor sporters boven de 18 jaar.
  Dus bv voetbaltrainingen kunnen in groepjes van maximum tien personen, tennissen kan gewoon, Bij -18 jarigen zijn groepen groter dan 10 mogelijk. 
 • Een minimale gemeentelijke dienstverlening wordt gegarandeerd, enkel op afspraak
 • Geplande activiteiten van de dienstencentra gaan niet door. Voor maaltijden kan je er wel nog terecht.
 • Ook wellnesscentra (privé) en wie sportlessen organiseert, moet de contactgegevens van de klanten/deelnemers 4 weken bijhouden.

Deze maatregelen zullen strikt worden gehandhaafd en dagelijks geëvalueerd. Boetes voor overtreders kunnen oplopen tot € 1.600 of zelfs 2 weken gevangenisstraf. 

“De belangrijkste aanpak is echter de individuele aanpak", klonk het tot slot bij premier Wilmès. "Wat kan ik doen om het coronavirus te bestrijden om mezelf en mijn geliefden te beschermen? Dat moeten we onszelf voortdurend afvragen”.

"Om de verdere verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan, vraag ik ook uitdrukkelijk aan iedereen om geen onnodige verplaatsingen te maken naar de meest getroffen zone, naar de Antwerpse regio dus, en ook omgekeerd. Blijf zo veel mogelijk thuis. Ga niet elders feesten, breng je zelf en anderen niet in gevaar", besluit gouverneur Berx.

Een gedetailleerd overzicht van alle maatregelen vind je hier.

De politieverordening vind je hieronder terug.

Word je een beetje moe van al dat coronanieuws, maar wil je toch op de hoogte blijven van de geldende maatregelen? Schrijf je dan in op BE-alert en ontvang belangrijke updates netjes in je mailbox. Via BE-alert kan je trouwens sowieso kiezen om in een noodsituatie op de hoogte te worden gebracht via sms of mail.

alert-box-close-text

gemeentediensten op afspraak

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Enkel het onthaal van het Administratief Centrum is normaal geopend.
 
Bij een bezoek aan onze diensten, draag je altijd een mondmasker. Zo bescherm je onze medewerkers, andere bezoekers en jezelf.
 
Een afspraak maken doe je bij voorkeur online, maar kan bij een aantal diensten ook telefonisch.

Voor de producten van de dienst Burgerzaken kan je UITSLUITEND online een afspraak maken!

Als je naar een ingeplande afspraak komt, vragen we om zo kort mogelijk bij je afspraaktijd te arriveren. Respecteer anders zeker de sociale afstand én wacht eventueel even buiten op jouw beurt.

Bedankt voor je begrip.