Of je nu gebeten bent door Kapelse geschiedenis of liever zelf bijt in Putse Janhagel: Kapellen heeft een mooi aanbod lokale producten om jouw honger te stillen.
Putse Janhagel is een soort van geribbelde speculaaskoek met kaneel, honing en amandelen. Het recept is al meer dan 130 jaar een goed bewaard geheim. Janhagel wordt ambachtelijk gemaakt en is uitsluitend te koop bij bakkerij De Schutter aan de Puttestraat in Putte.
Perkament is een blond, zachtgehopt, ambachtelijk gebrouwen bier met een alcoholpercentage van 7,5 %. Via de etiketten op de achterzijde ontdek je allerlei volksverhalen én toeristische informatie. In het kader van 750 jaar Hoogboom werd ook een honingbier gebrouwen (8,5 % alcohol). Intussen is ook de donkere variant op de markt gezet (9 % alcohol).
De blend 'Delicieux', ontwikkeld door grootvader Joseph Jespers, is al meer dan 50 jaar een lokale lieveling en een de meest verkochte koffie. Ook de 'Moekes' blend is een erkend streekproduct. Je kunt de koffiegeur al van ver ruiken, maar kopen of proeven kan op op volgend adres: Dorpsstraat 47.
Kapellen heeft twee eigen ansichtkaarten Groeten uit Kapellen. Deze postkaarten zijn vrij verkrijgbaar in het vrijetijdsloket #uitinkapellen. De foto's op de postkaarten zijn gemaakt door fotografen van DIKA. De volgende twee versies zijn verkrijgbaar:
- met acht foto's: Pulptuur, gemeentehuis Beukenhof, De Uitlegger, de Sint-Jacobuskerk, de Smoldersklok, de Sint-Jozefkerk, de Sluitingsprijs Putte-Kapellen en Louwke Poep.
- met negen foto's: Jan Van Hoogboom, het Dorpsplein, een houwitser, het beeldje van Plunk!, het gemeentepark, Treurende moeder, de Totempaal in het park en t Oud-Gemeentehuis.
Op de achterzijde vind je op de plek waar je je boodschap kwijt kan en het gemeentelijk wapenschild (Sint-Jacobus de Meerdere) als watermerk.
In het centrum van Kapellen vind je het monument voor de gesneuvelden 'Louwke Poep'. Daarover bracht gemeente Kapellen naar aanleiding van 75 jaar bevrijding na WO II en 100 jaar Grote Oorlog een boek uit. Je koopt het boek uitsluitend voor € 19,95 in het vrijetijdsloket #uitinkapellen, Bruggeske 1.
Meer info over Louwke vind je via deze link.
Kapellen heeft een verrassend interessant bouwkundig erfgoed. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw vonden bouwers en bouwmeesters elkaar en maakten ze samen architectuur die niet vanzelfsprekend is. In het interbellum brachten de modernisten hun interpretatie van het landhuis in het groen naar Kapellen en na WO II deed de moderniteit zijn intrede in de nieuwe verkavelingen. Vanaf 1973 werd Kapellen als architectuurlaboratorium helemaal op de kaart gezet. In het laatste kwart van de twintigste eeuw realiseerden heel wat prominente architecten staaltjes van hun kennen en kunnen. Ook beginnende architecten pionierden in die periode met vakmanschap en schoonheid. Modern bouwen in Kapellen biedt een staalkaart van de meest in het oog springende bouwprojecten.
Architecten Rudy De Graef, Nel Lernout en Jo Van Bouwel en kunsthistoricus Georges Goffin doorkruisten Kapellen en verzamelden de hoogtepunten van tachtig jaar modern bouwen in het boek 'Modern bouwen in Kapellen 1920 - 2000'. Het boek biedt een staalkaart van de meest in het oog springende bouwprojecten. Het beschrijft maar liefst 111 woningen, inclusief grondplannen en detailfotos. Het boek is te koop in vrijetijdsloket #uitinkapellen.