Een zaak starten? Een goed idee! Maar, is jouw project goed voorbereid? Een goede voorbereiding en planning garanderen geen succes, maar vermijden vaak verrassingen. In de opstartfase van jouw onderneming helpen goed advies en informatie op maat je op weg naar de realisatie van jouw plannen. Bij het opstarten van een handelszaak moet je sowieso een aantal stappen nemen.

ondernemingsloket

Een verplichte stap voor startende ondernemers is onder meer een erkend ondernemingsloket consulteren. Daar kan je terecht voor jouw inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en de aanvraag van jouw ondernemingsnummer. Inschrijven in de KBO kost geld.

Meer info

begeleiding

Heb je een bredere begeleiding nodig in de opstartfase? De accountmanagers van het Agentschap Ondernemen begeleiden jou en jouw onderneming bij de opstart en bij de verdere ontwikkeling van jouw plannen. Interesse? Neem contact op via de website van Vlaams Agentschap Ondernemen

Daar vind je tal van brochures en informatie over de overheidsmaatregelen voor ondernemers. Bovendien kan je via de subsidiedatabank eenvoudig opzoeken voor welke steunmaatregelen jouw bedrijf in aanmerking komt.

Ook Syntra Vlaanderen organiseert een aanbod voor de begeleiding van zelfstandige ondernemers met daarnaast opleiding en vorming. Syntra Vlaanderen is het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming dat gesubsidieerd wordt door de overheid. De 24 Vlaamse opleidingscentra voor zelfstandigen en KMO's zijn gegroepeerd in vijf regionale Syntra-koepels. Meer info vind je op de website van Syntra Vlaanderen

Zelfstandigen en KMO's kunnen voor opleiding, kennis en advies ook elektronisch subsidies aanvragen via de KMO-portefeuille.

meer info

Meer info over handelspraktijken vind je ook op onderstaande websites.