Je hebt een signalisatievergunning nodig wanneer je:

  • een container op de parkeerstrook, de rijbaan of het voetpad wil plaatsen
  • een parkeerverbod wil aanvragen
  • werken gaat uitvoeren waarbij het voetpad, fietspad, de berm, parkeerstrook en/of de rijbaan wordt ingenomen
  • ….

Je bent verplicht om een signalisatievergunning aan te vragen.

Je vult het online aanvraagformulier in:

  • minstens 5 werkdagen op voorhand
  • minstens 10 werkdagen op voorhand bij hinder voor voetgangers (geen obstakelvrije doorgang van minimum 1,5 meter), fietsers en/of autoverkeer

Als de werkzaamheden langer duren dan verwacht, kan een verlenging aangevraagd worden. Hierbij moeten dezelfde termijnen als bij een nieuwe aanvraag in acht worden genomen.

Voor een vergunning van langer dan twee weken langs één van de gewestwegen (Antwerpsesteenweg, Dorpsstraat, Ertbrandstraat, Essensteenweg, Kalmthoutsesteenweg, Kapelsestraat, Klinkaardstraat) ben je verplicht een bijkomende toelating aan te vragen bij de afdeling Wegen en Verkeer, district Brecht (03 224 68 11 of wegen.antwerpen@vlaanderen.be).

toekenning vergunning

Na goedkeuring krijg je de toelating voor de signalisatievergunning in je mailbox. Personen die niet over een e-mailadres beschikken, worden telefonisch gecontacteerd en moeten de vergunning afhalen bij het onthaal van de Politiezone Noord (Christiaan Pallemansstraat 57, 2950 Kapellen).

gebruik parkeerverbodsborden

Wanneer je parkeerverbodsborden (E3-borden) van de gemeente wil gebruiken, worden deze ten laatste 24 uur voor aanvang van de werkzaamheden door de gemeentelijke dienst Eigen Beheer op de vergunde locatie geplaatst. Zij halen de borden na afloop ook weer op.

Bij het gebruik van de parkeerverbodsborden wordt een onderscheid gemaakt tussen particulieren en aannemers:

  • Particulieren kunnen de E3-borden gebruiken voor een periode van maximum 30 dagen. Indien je de borden langer nodig hebt, moet je hier, na verloop van deze termijn, zelf voor instaan.
  • Aannemers kunnen de E3-borden gebruiken voor een periode van maximum 4 dagen. De 5de dag worden de borden opgehaald. Nadien moet de aannemer zijn eigen borden plaatsen.

De gemeente Kapellen levert enkel parkeerverbodsborden en eventueel een nadarhek als er een straat moet worden afgesloten. Wanneer er andere signalisatie nodig is, moet dit door de aanvrager voorzien worden.

 Als door de aanvrager wordt vastgesteld dat daags voordien (ten laatste om 13.00 uur, uitgezonderd vrijdag om 10.30 uur) de parkeerverbodsborden niet werden geplaatst, moet de aanvrager zelf contact opnemen met de dienst Eigen Beheer via 03 660 67 23.

Tip: wil je weten of er in jou buurt al een signalisatievergunning lopende is of waarom en voor welke periode er hinder is? Dit kan je terug vinden in het stratenplan (rechts bovenaan) of via de website hinder in kaart