hoe vraag je een rijbewijs aan?

Om je rijbewijs aan te vragen, kom je persoonlijk naar de dienst Burgerzaken met de volgende documenten:

  • je identiteitskaart
  • je rijbewijs of het aanvraagformulier dat je na het slagen voor het theoretisch examen kreeg
  • € 30
  • attest rijschool (optioneel)
  • medische keuring (optioneel)

wanneer kan je je rijbewijs afhalen?

Na 5 werkdagen kan je terecht aan onze onthaalbalie op het gelijkvloers om je rijbewijs op te halen. Je vorige rijbewijs moet dan ingeleverd worden.

wat bij verlies of diefstal?

Ben je je rijbewijs kwijt of werd het gestolen, dan ben je verplicht om hiervan aangifte te doen bij de politie. Je krijgt van hen een bewijs van verlies mee, dat dient als aanvraagformulier voor een duplicaat van je rijbewijs.

Let op! Dit attest van verlies is geen rijbewijs. Je mag hiermee niet rijden op de openbare weg.

rijbewijs met medische keuring

Je hebt dit in twee gevallen nodig:

  • voor het gebruik van een rijbewijs C of D
  • om medische redenen (bijvoorbeeld: diabetes, slechtziend,…)

Heb je deze keuring nodig voor beroepsdoeleinden? Dan kan je terecht bij de medische dienst van je werkgever. Als particulier kan je terecht in het Medisch Centrum Antwerpen, Pelikaansstraat 4-8, 2018 Antwerpen.

Eens je keuring in orde is, vraag je een nieuw rijbewijs aan.

Algemene contactgegevens voor medische centra die keuringen uitvoeren: 02 524 78 30, medex@health.fgov.bewww.medex.fgov.be.

bijkomende info

In België mag je je pas op de openbare weg begeven met een motorvoertuig als je hiervoor een geldig (voorlopig) rijbewijs hebt. Om een rijbewijs te behalen moet je slagen in een theoretisch en een praktisch examen. Informatie over hoe dat kan, krijg je via een rijschool.
 
In België moet je voor elke afzonderlijke categorie op je rijbewijs een examen afleggen. Hierop bestaat één belangrijke uitzondering. Wie een Belgisch rijbewijs heeft voor categorie B dat minstens 2 jaar oud is, mag enkel op Belgisch grondgebied ook rijden met een voertuig van categorie A met een maximale cilinderinhoud van 125 cm³ en een maximaal vermogen van 11 kW. Om met zo’n bromfiets te mogen rijden, moet je geen extra vermeldingen op je rijbewijs laten aanbrengen. Ook wie een Europees buitenlands rijbewijs heeft, kan onder dezelfde voorwaarden gebruik maken van deze uitzondering