gepubliceerd op vrijdag 23 oktober 2020 9.30 u.
De regering verstrengt de coronamaatregelen opnieuw, vanaf vandaag, 23 oktober.

Na het Overlegcomité met alle regeringen van ons land kondigde de federale regering opnieuw strengere coronamaatregelen aan. Die gaan in vanaf vrijdag 23 oktober en gelden (minstens) tot en met 19 november (met een tussentijdse evaluatie na twee weken).

 • Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Mondmaskers zijn verplicht rond sportterreinen. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden. Outdoor trainen kan, indoor ook mits 1,5 m wordt gegarandeerd. Zwembaden blijven open.
 • Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars (waar een bezettingsgraad tot 50% kan).
 • Indoor evenementen en activiteiten (op cultureel-, religieus-, onderwijs- en verenigingsvlak): maximum 40 personen, maar indien er voldoende garanties zijn voor een coronaproof organisatie én mits 1,5 meter-regel en mondmasker: maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.
 • Openbaar vervoer: de overheid waakt er over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.
 • Jeugdactiviteiten kunnen blijven plaatsvinden, maar verplicht buiten voor +12-jarigen (en aanbevolen voor -12). Mondmaskers zijn verplicht voor +12. Overnachtingen zijn niet toegestaan (tenzij voor -12 in schoolvakanties).
 • Pretparken worden tijdelijk gesloten.
 • Dierentuinen: indoorruimtes worden gesloten. Het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.

Het Overlegcomité herinnert daarnaast aan de regels die reeds op maandag 19 oktober van kracht werden:

 • Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon.
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
 • Cafés en restaurants zijn gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00 uur.
 • Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen middernacht en 5.00 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer.
 • Telewerk is de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.

Meer details vind je (vanaf morgen) via www.info-coronavirus.be, via deze website en via de officiële sociale-mediakanalen. De eventuele consequenties voor Kapellen worden nog in de gemeentelijke coronacrisiscel besproken. Aansluitend worden de coronapagina's op deze website geüpdatet.

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket