gepubliceerd op dinsdag 3 mei 2022 11 u.
Wat gedaan bij irritatie van de huid door de processierups? Hoe kan je de rupsen bestrijden? En wat als je een nest ontdekt?

In de maanden mei, juni en juli kan je op eiken de eikenprocessierups aantreffen. Dit zijn de rupsen van een inheemse nachtvlindersoort die, zoals de naam al aangeeft, zich voeden met eikenbladen. De haartjes van deze rupsen kunnen bij contact erge jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken.

Wat moet je doen bij irritatie en en wat als je een nest ziet op privé of openbaar domein? Je leest er hier alles over.

preventie

Op lange termijn kan je de natuur een handje helpen. De eikenprocessierups is een inheemse soort. Dat betekent dat er heel wat beestjes deze rupsen graag lusten. Bestrijd je ze met vergif, dan is dat ook dodelijk voor alle dieren die de rupsen opeten. Ten stelligste af te raden dus!

Wat kan je dan wel doen? Hang een mezennestkastje op en wie weet komt er wel een koppeltje mezen haar jongen hierin groot brengen.Dat zijn veel hongerige bekjes die
graag een processierups naar binnen spelen. Ook verschillende kevers en sluipwespen eten eikenprocessierupsen. Je kan deze diertjes lokken door in je tuin veel verschillende inheemse planten te voorzien of door wilde plekjes te creëren.