In de maanden mei, juni en juli kan je op eiken deze typische behaarde rupsen aantreffen. Hun haartjes kunnen bij contact erge jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken.

irritatie

In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Om verdere verspreiding van de brandhaartjes te voorkomen en om progressie van ontstekingsreacties tegen te gaan, is het belangrijk om je huid goed met water te wassen en/of je ogen goed te spoelen met water.

Eventueel kan je in het beginstadium de aangetaste huid met plakband strippen om overtollige haren te verwijderen. Omdat haren moeilijk uit kleding te verwijderen zijn, wordt aanbevolen deze zeer grondig met water en zeep te wassen.

Bij lichte symptomen hoef je geen medicatie te nemen. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen met kamfer of menthol zeker verlichting geven. Voor ernstigere behandeling moet je de huisarts raadplegen.

processierupsen in je tuin

Wanneer je een haard van dergelijke rupsen in je tuin of op het openbaar domein vaststelt, contacteer dan zo snel mogelijk de dienst Publieke Ruimte & Leefmilieu. De melding wordt doorgegeven aan een gespecialiseerde firma (aangesteld door het gemeentebestuur) die dan bij jou gratis de rupsen komt bestrijden. Let wel op: enkel haarden van eikenprocessierupsen in de onmiddellijke leefomgeving, met een grote kans op hinder tot gevolg, worden bestreden op kosten van het gemeentebestuur. Nesten van eikenprocessierupsen in bos- of natuurgebieden worden niet bestreden.

Vermijd in ieder geval alle contact met de rupsen en probeer de rupsen niet zelf te verdelgen.