In de maanden mei, juni en juli kan je op eiken de eikenprocessierups aantreffen. Dit zijn de rupsen van een inheemse nachtvlindersoort die, zoals de naam al aangeeft, zich voeden met eikenbladen. De haartjes van deze rupsen kunnen bij contact erge jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken.

Irritatie

In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Om verdere verspreiding van de brandhaartjes te voorkomen en om progressie van ontstekingsreacties tegen te gaan, is het belangrijk om je huid goed met water te wassen en/of je ogen goed te spoelen met water.

Eventueel kan je in het beginstadium de aangetaste huid met plakband strippen om overtollige haren te verwijderen. Omdat haren moeilijk uit kleding te verwijderen zijn, wordt aanbevolen deze zeer grondig met water en zeep te wassen.

Bij lichte symptomen hoef je geen medicatie te nemen. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen met kamfer of menthol zeker verlichting geven. Voor ernstigere behandeling moet je de huisarts raadplegen.

Wat te doen met processierupsen?

Eerst en vooral: houd afstand en probeer zeker niet zelf de rupsen te bestrijden.

Openbaar domein

Zitten processierupsen of hun nesten in bomen op het openbaar domein? Geef dit dan door via dit e-formulier.

Een gespecialiseerde firma zal langskomen om deze rupsen te bestrijden op kosten van de gemeente. Bestrijding gebeurt door opzuigen van de nesten en de rupsen. Hierdoor wordt vermeden dat de rupsenhaartjes zich verspreiden en is er ook geen risico op schade aan de boom. Nesten en rupsen die in bos- of natuurgebieden zitten, worden niet bestreden.

Privédomein

Bestrijding op privéterrein gebeurt niet op kosten van de gemeente tenzij de rupsen een direct gevaar vormen voor passanten op het openbaar domein, bv. wanneer het nest of de rupsen dichter dan 1,5 m van het openbaar domein zitten.

Wil je eikenprocessierupsen op je privéterrein laten verwijderen? Dan kan je beroep doen op de firma Van De Velde – Van Aert. 

Volgende prijzen zijn met deze firma afgesproken:

  • bestrijding zonder hoogtewerker: € 90 per boom, exclusief btw, ongeacht het aantal nesten per boom
  • bestrijding met hoogtewerker: € 160 per boom, exclusief btw, ongeacht het aantal nesten

Een aanvraag kan je doen via onderstaande vragenlijst in bijlage. Deze bezorg je ondertekend aan ruimte@kapellen.be. De firma Van De Velde – Van Aert komt daarna, na een eventuele voorafgaande afspraak, bij je langs voor de bestrijding.

Uiteraard ben je vrij om een andere firma te contacteren. Op deze site van de provincie Antwerpen vind je meer info en een lijst met aannemers die eikenprocessierupsen bestrijden.

De eikenprocessierups bestrijden met bloemen?

In een bosrijke omgeving met eiken kunnen bloemenweides of bermen, die ingezaaid zijn met een bepaald zaadmengsel, de processierups bestrijden. Door het inzaaien ontstaat een biodiverse habitat waarin de natuurlijke vijanden van de rups zich thuis voelen, zoals o.a. sluipwespen, gaasvlieglarven, roofwantsen, lieveheersbeestjes en op insecten afkomende pimpel- en koolmezen.

ook interessant