In de maanden mei, juni en juli kan je op eiken de eikenprocessierups aantreffen. Dit zijn de rupsen van een inheemse nachtvlindersoort die, zoals de naam al aangeeft, zich voeden met eikenbladen. De haartjes van deze rupsen kunnen bij contact erge jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken.

irritatie

In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Om verdere verspreiding van de brandhaartjes te voorkomen en om progressie van ontstekingsreacties tegen te gaan, is het belangrijk om je huid goed met water te wassen en/of je ogen goed te spoelen met water.

Eventueel kan je in het beginstadium de aangetaste huid met plakband strippen om overtollige haren te verwijderen. Omdat haren moeilijk uit kleding te verwijderen zijn, wordt aanbevolen deze zeer grondig met water en zeep te wassen.

Bij lichte symptomen hoef je geen medicatie te nemen. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen met kamfer of menthol zeker verlichting geven. Voor ernstigere behandeling moet je de huisarts raadplegen.

Wat te doen met processierupsen?

Eerst en vooral: houd afstand en probeer zeker niet zelf de rupsen te bestrijden.

openbaar domein

Zitten processierupsen of hun nesten in bomen op het openbaar domein? Geef dit dan hier door.

Een gespecialiseerde firma zal langskomen om deze rupsen te bestrijden op kosten van de gemeente. Bestrijding gebeurt door opzuigen van de nesten en de rupsen. Hierdoor wordt vermeden dat de rupsenhaartjes zich verspreiden en is er ook geen risico op schade aan de boom. Belangrijk om mee te geven is dat nesten en rupsen die in bos- of natuurgebieden zitten niet zullen bestreden worden.

privé domein

Bestrijding op privé-terrein gebeurt niet op kosten van de gemeente tenzij de rupsen een direct gevaar vormen voor passanten op het openbaar domein (het nest of de rupsen zitten dichter dan 1,5 m van het openbaar domein).

Wil je toch dat eikenprocessierupsen op je privéterrein bestreden worden, dan kan je beroep doen op de firma Van De Velde – Van Aert. Volgende vaste prijzen zijn met deze firma afgesproken voor bestrijding op privé-terrein:

  • € 70 per boom, ongeacht het aantal nesten
  • indien de nesten hoger dan 7,5 meter zitten, komt er een meerkost bij:
    € 85 per boom bij gebruik van een hoogtewerker, € 90 euro per boom bij gebruik van een klimmer 

Al deze prijzen zijn inclusief btw.

Een aanvraag kan je doen via onderstaande vragenlijst ingevuld en ondertekend te bezorgen aan publiekeruimteleefmilieu@kapellen.be. De firma Van De Velde – Van Aert zal daarna -na een eventuele voorafgaande afspraak- bij je langskomen voor de bestrijding.

Uiteraard ben je vrij om een andere firma te contacteren. Hier vind je een lijst terug van de provincie Antwerpen met aannemers die eikenprocessierupsen bestrijden.

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket