gepubliceerd op donderdag 26 september 2019 9 u.
Heb je nog plaats voor een boom in je tuin? Teken dan in op de eerste samenaankoop van inheemse hoogstam(fruit)bomen van Regionaal Landschap de Voorkempen.

Je betaalt maar 20 euro per boom. Hiervoor krijg je een boom met handelsmaat 10-12 (cm stamomtrek), een hoogte van 2,5 à 3 meter, zonder kluit, een boomsteunpaal van 1,5 meter en een boomband.

plant een boom, samen zorgen we voor meer groen

9% van de ruimte in Vlaanderen bestaat uit tuinen. Ze hebben een enorm potentieel in de strijd tegen de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Jouw tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor natuur en klimaat.

waarom kiezen voor streekeigen soorten?

Streekeigen en autochtone planten zijn bomen en struiken die al lang in onze gebieden groeien en goed aangepast zijn aan de bodem en leefomstandigheden waardoor ze een grotere overlevingskans hebben dan ingevoerde soorten. Hun groei- en bloeicyclus is afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora. Goed voor de bloemetjes en bijtjes met andere woorden.

Hoogstam(fruit)bomen zijn als kleine landschapselementen een trekpleister voor allerlei nuttige en leuke diersoorten zoals kleine bonte specht, boomkruiper, vleermuizen, mieren, hommels en ga zo maar door. Ze zijn het hele jaar door een thuis voor tal van insecten.

welke bomen kan je bestellen?

De inheemse hoogstammige bomen waaruit je kan kiezen zijn: winterlinde, gewone beuk, tamme kastanje, zwarte els, winter- en zomereik. Bij de hoogstamfruitbomen bestaat de selectie uit James Grieve (appel), Clapp’s Favourite (peer), Broechemse perzik, Broechemse kers en Anna Späth (pruim). 

Op de website www.rldevoorkempen.be kom je meer te weten over de specifieke boomeigenschappen van elke soort. Hou er rekening mee dat bomen voldoende plaats vragen en kies dus een plek waar ze mooi kunnen uitgroeien.

hoe bestellen?

Bestellen en betalen doe je via de website www.rldevoorkempen.be tot uiterlijk 11 november 2019. Je kan je bestelling op zaterdag 7 december ophalen op de parking achter zaal Eskapade, Kapelsestraat 235 (aan het recyclagepark), samen met onderhoudsinstructies per soort.