Parkeer je geregeld in een blauwe zone? Dan weet je dat je daar een parkeerschijf moet leggen. Maar let op: enkel een parkeerschijf naar Europees model is wettelijk. Alle andere modellen zijn niet meer geldig. Doe de check en vermijd zo een boete.

Parkeerschijf naar Europees model

De officiële parkeerschijf naar Europees model heeft een blauwe kaft waarop in de drie landstalen (Nederlands, Frans en Duits) de tekst ‘uur van aankomst’ staat. In de blauwe houder zit een schijf die is opgedeeld in twaalf uren en halve uren. Parkeerschijven die ingedeeld zijn in kwartieren of met alleen Nederlandse en Franse tekst, zijn niet correct. Tot de verhuis naar het nieuwe administratief centrum in november 2022 kon je bij de gemeentediensten een model verkrijgen met Engelstalig opschrift. Let op: die zijn dus niet meer geldig!

Hoe gebruik je de parkeerschijf?

Bij aankomst moet je de parkeerschijf op het uur of het halve uur zetten net na het moment van je aankomst. Als je bijvoorbeeld om 14.35 uur aankomt, zet je de parkeerschijf op 15.00 uur. Als je om 12.55 uur aankomt zet je die op 13.00 uur. Je parkeerschijf moet goed zichtbaar achter je voorruit liggen zodat een parkeerwachter of een agent ze makkelijk kan zien. Buitenlandse voertuigen mogen de conforme, Europese parkeerschijf van hun land bij ons gebruiken. En Belgische voertuigen mogen in andere Europese landen de Belgische parkeerschijf gebruiken.

Waar te koop?

De conforme, Europese parkeerschijven zijn te koop in sommige warenhuizen en boekhandels, in winkels bij benzinestations en online. Vaak kan je er ook eentje krijgen bij je verzekeringsmakelaar.