De opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn een 'aanvullende' belasting. Dat betekent dat de gemeente een percentage bepaalt bovenop een basisbelasting. De andere modaliteiten van de basisbelasting (wie moet betalen, waarop, aangifte, vrijstelling, …) worden overgenomen van de basisbelasting.
De basisbelasting voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing (ook wel eens de OOV genoemd), is de onroerende voorheffing. Dit is een belasting op het kadastraal inkomen, gevestigd en geïnd door het Vlaams Gewest. Het is de Vlaamse belastingdienst die instaat voor de inning en het doorstorten van het gemeentelijk aandeel. Ook bezwaren worden ingediend bij de Vlaamse overheid.
Bedrag
De opcentiemen op de onroerende voorheffing bedroegen tot en met het aanslagjaar 2017 875 opcentiemen. Dat betekende dat voor elke euro die je aan belasting betaalde aan het Vlaams Gewest, je ook € 8,75 betaalde aan de gemeente. Vanaf 2018 daalden de opcentiemen naar 551 opcentiemen. Deze daling was te wijten aan een even grote stijging van de Vlaamse heffing. Als burger betaalde je dus exact evenveel als de voorgaande jaren.
Vanaf het aanslagjaar 2023 bedragen de opcentiemen op de onroerende voorheffing 589 opcentiemen.
Reglement
- Het belastingreglement van de opcentiemen op de onroerende voorheffing werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 20 november 2017.
In zitting van 19 december 2022 werd een nieuw belastingreglement van de opcentiemen op de onroerende voorheffing goedgekeurd. - Je kan het belastingreglement hieronder bekijken en downloaden.
Aangifte
De onroerende voorheffing wordt door de Vlaamse belastingdienst geïnd. Je krijgt van hen jaarlijks een aanslagbiljet. Het gemeentelijk aandeel zit hierin vervat en wordt door de Vlaamse overheid doorgestort. Je hoeft hier geen aparte aangifte voor te doen.
Meer info
Voor meer informatie kan je terecht bij de Vlaamse belastingdienst.