gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2022 11.30 u.
De beste verkoeling tegen de warmte? Een boom! De gemeente Kapellen stimuleert dan ook graag het aanplanten van extra bomen. Ze leveren zuurstof, vangen fijn stof, zijn een habitat voor vele dieren en beschermen ons tegen de gevolgen van de klimaatopwarming.

Een geboorte, huwelijk, verjaardag of gewoon: zomaar? Elke reden is goed om bomen aan te planten. Je gaat mee de strijd aan tegen de klimaatopwarming, je verhoogt de biodiversiteit en draagt je je steentje bij aan het in stand houden of zelfs versterken van het groene karakter van onze gemeente.

Bomen zijn immers fantastische wezens. Ze leveren niet alleen zuurstof, vangen fijn stof en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze hebben nog tal van andere voordelen: ze vormen een habitat voor vele diersoorten, ze beschermen ons tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, ze vormen een geluidsbuffer of groenscherm naar de omgeving toe ... en op warme dagen bieden ze heerlijke verkoeling én ze bevorderen ons geluksgevoel.

De gemeente Kapellen wil dan ook graag het aanplanten van extra bomen stimuleren en organiseert voor de 21ste keer een boomplantactie. Je kan kiezen uit zes inheemse boomsoorten aan zeer gunstige tarieven: drie hoogstammige bomen van eerste grootteorde (walnoot, tamme kastanje en winterlinde) en drie kleinere bomen/heesters van derde grootteorde (hazelaar, lijsterbes en vlier) die ook geschikt zijn voor kleinere tuinen of houtkanten.

aanbod

 • Notelaar (Juglans regia): ook wel walnoot of okkernoot genoemd. Hij wordt gemakkelijk 20 meter hoog en 15 meter breed, heeft een luchtige kroon en houdt van een zonnige standplaats. De bladeren zijn oneven geveerd, glimmend groen, de vruchten/noten zijn eetbaar en zitten in een stevige groene bolster. Een notelaar kan meer dan 150 jaar oud worden, maar hij verdraagt geen verhardingen. Een notelaar verkiest een groeiplaats op een vochtige voedselrijke of kalkrijke bodem.
  PRIJS: € 25,00 per stuk–handelsmaat 12-14 (cm stamomtrek op 1m hoogte)
 • Tamme kastanje (Castanea sativa): deze boom groeit eerst smal uit maar ontwikkelt nadien een zeer brede kroon. In ideale omstandigheden kan hij tot 30 meter groot worden. De tamme kastanje bloeit in de maanden juni-juli en is zeer in trek bij bijen en vlinders. In de herfst kan je genieten van zijn lekkere kastanjes, ook bv. eekhoorns zijn er dol op. Tamme kastanjes verdragen veel schaduw in de jeugdfase, maar volwassen bomen eisen veel licht. Ideale groeiplaatsen zijn luchtige, vochthoudende zure bodems. Kastanje is ook vrij goed bestand tegen droogte en verdraagt sterke wind ook goed.
  PRIJS: € 25,00 per stuk–handelsmaat 12-14 (cm stamomtrek op 1m hoogte)
 • Winterlinde (Tilia cordata): Winterlinde is een traag groeiende boom maar kan uiteindelijk toch zo’n 25 tot 30 meter groot worden. De relatief kleine bladeren zijn groen, rond tot hartvormig. Met zijn sterk geurende bloemen is het een uitstekende drachtboom voor bijen en vlinders, van de bloemen kan je heerlijke thee zetten. Een winterlinde verdraagt alle grondsoorten, droogte en kan ook tegen korte periodes van overstroming.
  PRIJS: € 25,00 per stuk–handelsmaat 12-14 (cm stamomtrek op 1m hoogte)
 • Hazelaar (Corylus avellana): deze heester is de leverancier van dé lekkere hazelnoten. Het is een bladverliezende, vaak meerstammige heester met ronde, eivormige groene bladeren. De hazelaar is een sterke struik die zich op elke grond thuis voelt, maar heeft bij voorkeur een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Hij kan tot 7 meter hoog worden en 4,5 meter breed.
  PRIJS: € 2,50 per stuk – handelsmaat 150-200 (cm hoogte)
 • Lijsterbes (Sorbus aucuparia): middelgrote boom die 10 à 15 meter hoog kan worden, met een brede piramidevormige kroon. In mei en juni kan je genieteven van de roomwitte bloemtrossen, in het najaar verschijnen de fel oranjerode vruchten. Hiermee is het een goede bijen- en vlinderboom én voedselboom voor vogels. De boom stelt weinig eisen aan zijn omgeving en de ondergrond, maar verkiest een standplaats in volle zon of halfschaduw.
  PRIJS: € 2,50 per stuk – handelsmaat 150-200 (cm hoogte)
 • Vlier (Sambucus nigra): deze snel groeiende struik of kleine boom wordt zo’n 3 tot 10 meter groot. In mei tot juni verschijnen de roomwitte, zeer aangenaam ruikende rechtopstaande bloemschermen. Deze bloempjes worden vanaf september zwartpaarse steenvruchtjes. Zowel de bloemschermen als de bessen zijn geschikt voor consumptie. Hij groeit liefst op voedselrijke vochtige grond in de zon of halfschaduw.
  PRIJS: € 2,50 per stuk – handelsmaat 150-200 (cm hoogte)

hoe bestellen?

Wil je graag één of een aantal (max. 10 stuks) bomen bestellen? Dat kan t.e.m. 31 oktober 2022. 

Dat doe je via de webwinkel. Ook betalen doe je daar meteen digitaal.

Na het plaatsen van je bestelling/het einde van de bestelperiode, zal je per mail verwittigd worden waar en wanneer je de bomen kan ophalen. 

reglement

Alvorens je tot bestellen overgaat, lees hieronder ook even het reglement van de boomplantactie na.