gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 10.57 u.
Bij Wilde Dieren In Nood - VOC Brasschaat/Kapellen kwamen de voorbije weken verschillende meldingen binnen van reekalfjes met hondenbeten. Ga je wandelen in de natuur? Hou je hond aan de lijn, of laat je viervoeter vrij in een losloopzone.

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel het baasje als de hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete van minstens € 80.

Waarom is die leiband zo belangrijk?

om de natuur te beschermen

De natuur is in de lente één grote ‘kraamkliniek’. Laag tegen de grond vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen is ook ‘not done’, omdat het watervogels opschrikt en het natuurlijke evenwicht kan verstoren.

Op de Facebookpagina van VOC Brasschaat/Kapellen zie je welke schade kan worden aangericht. Niet voor gevoelige kijkers!

uit respect voor andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een hond, zeker als die nat of vuil is. Voor kinderen is een vreemde hond vaak beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt.

om je hond te beschermen

Een loslopende hond kan ook zelf gevaar lopen. Niet alleen andere honden, maar ook opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen, zijn gevaarlijk als je hond te ver wegloopt. Bovendien zijn loslopende honden die lustig de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

hondenweides

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig zijn er ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust kunnen lopen en ravotten zonder leiband.