gepubliceerd op dinsdag 5 januari 2021 9.45 u.
De gemeente Kapellen is op zoek naar de geknipte auto- en fietsdeelsystemen. Daarom willen we graag weten waar jij als Kapellenaar naar op zoek bent.

enquête

Via de enquête deelmobiliteit wil de gemeente nagaan welke behoefte er in Kapellen leeft rond auto- en fietsdelen. Het invullen van deze enquête duurt hoogstens 5 minuten. De enquête vind je hier.

wat is deelmobiliteit?

Bij auto- en fietsdelen gebruik je een auto of fiets wanneer je er één nodig hebt. Verder hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud, verzekeringen, kosten, ... Ideaal wanneer jouw auto of fiets vaak stilstaat of wanneer je af en toe nood hebt aan een extra auto of fiets.

autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één of meerdere wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden. Je kan je eigen auto delen met anderen (op platformen als Cozycar en Dégage!) of zelf gebruik maken van een gedeelde wagen van omwonenden. Als klant of lid van een professionele autodeelorganisatie kan je ook gebruikmaken van de deelwagens die zij ter beschikking stellen. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud, verzekering, tanken, enz. Enkele voorbeelden van professionele autdeelplatformen zijn Poppy, Cambio en Partago.

fietsdelen

Fietsdelen werkt net hetzelfde als autodelen. Je deelt je fiets met anderen of maakt gebruik van een fiets van omwonenden of een deelfietsaanbieder. Als klant of lid van een deelfietsaanbieder kan je gebruikmaken van de deelfietsen die zij ter beschikking stellen op één of meerdere vaste locaties in de gemeente. Voorbeelden hiervan zijn BlueBike, Velo, Mobit en Villo.

financiële voordelen

Je kan via de gratis calculator savewithcarsharing.be berekenen welk financiële voordeel autodelen voor jou kan betekenen. Deze tool vergelijkt de kosten van autodelen t.o.v. het gebruik van een eigen wagen en laat je toe de verschillende formules van de autodeelaanbieders te vergelijken.

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket