gepubliceerd op maandag 21 december 2020 11 u.
In straten met laanbomen kan je ook dit jaar weer een bladkorf op de berm plaatsen.

De bladkorf wordt eenmalig leeggemaakt. Dat gebeurt volgens de planning hieronder, al is die afhankelijk van de weersomstandigheden.

data

Het leegmaken van de bladkorven gebeurt in het voorjaar van 2021 volgens deze planning:

  • 4-17 januari: Putte, Hoogboom
  • 18-31 januari: zone tussen Kalmthoutsesteenweg en Kapelsestraat (o.m. wijk Vredenburch en Duitse wijk), De Sterre en omgeving Koningin Astridlaan, Ruyseveltslei tot Zilverenhoeklaan
  • 1 februari-1 maart: Streepstraat tot Vloeiende, omgeving Lievenswijk, Kapellenbos

tips

Bladeren uit je tuin kan je gerust zelf composteren. De meeste bladeren zijn na enkele maanden verteerd en vormen zo een zeer waardevolle bodemverbeteraar. Gemengd met grasmaaisel is blad een ideaal hulpmiddel om je gras beter te laten composteren.

Je kan bladeren ook gebruiken als mulchlaag tussen vaste planten en struiken, waar ze langzaam composteren. Op deze manier geven ze de planten in je tuin mineralen terug die ze verliezen als het blad valt. Bovendien beperkt de mulchlaag de onkruidgroei in het voorjaar.

Kippen doen niets liever dan een hoop bladeren omwoelen. Dat verdrijft hun verveling en ze krijgen er in de winter warme pootjes van. Bovendien krijgen ze smakelijke miertjes en piertjes als beloning. Ook wordt de grond in hun ren ontzuurd en omgezet tot een laag malse zachte humus waarin later op het jaar van alles te beleven valt. Niets dan voordelen dus! Gun je kippen jaarlijks enkele kruiwagens met allerlei soorten afgevallen bladeren van bomen. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

een bladkorf plaatsen

Als je een bladkorf plaatst, moet je wel rekening houden met volgende zaken:

  • Maak de korf niet vast aan straatbomen of lantaarnpalen, en veranker hem niet in de grond.
  • Zorg ervoor dat je bladkorf zichtbaar en bereikbaar is vanop de openbare weg. Let er ook op dat je korf de goede toegankelijkheid van de bermen, voet- of fietspaden niet hindert.
  • Gooi geen vreemde materialen of ander (tuin)afval in de bladkorf. Gazonmaaisel, takken, stenen of ander afval horen niet thuis in de korf.
  • Ook bladeren van bomen uit je eigen tuin horen niet thuis in de bladkorf. Hiermee kan je terecht in het recyclagepark. Je bent niet verplicht om een bladkorf te plaatsen, maar als inwoner ben je wel verplicht om het stukje openbaar domein (voetpad, berm, goot) voor je deur netjes te houden. Zo zorgen we er samen voor dat alles goed toegankelijk blijft.
Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket