gepubliceerd op maandag 9 januari 2023 18 u.
De nettarieven op je elektriciteitsfactuur worden sinds 1 januari niet alleen bepaald op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook op basis van hoe zwaar je het net belast.

Gemiddeld zal het capaciteitstarief ongeveer 7% van de totale elektriciteitsfactuur bepalen. Dit is geen extra kost, maar een andere manier van berekenen van de nettarieven. Voor mensen met een digitale meter wordt maandelijks de grootste ‘piek’ bepaald. Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van het gemiddelde van de 12 maandpieken in een jaar. Voor mensen met een analoge meter wordt een vast bedrag aangerekend. Voor mensen met een sociaal tarief is er geen capaciteitstarief. De boodschap is dus: spreid en reduceer je verbruik zoveel mogelijk.

Hier enkele tips:

  • Vermijd zoveel mogelijk dat grote elektrische toestellen op hetzelfde moment aanstaan. Zet bijvoorbeeld tijdens het koken niet ook je (vaat-) wasmachine aan.
  • Laad je elektrische wagen of fiets pas ’s nachts op, wanneer je verder niets verbruikt. 
  • Investeer in huishoudtoestellen en ledlampen met een goed energielabel. Die kunnen je niet enkel een lager nettarief opleveren, maar reduceren ook je energiekost (tot 79% van je energiefactuur).
  • Beperk het sluimerverbruik. Zet toestellen uit wanneer dat kan of werk met een tijdschakelaar of een slimme stekker.
  • Heb je zonnepanelen? Verbruik dan vooral energie wanneer de zon schijnt.
  • Volg je verbruik op via mijn.fluvius.be (enkel voor mensen met een digitale meter) of via energieID om een beter beeld te krijgen van je piekvermogen of maak een simulatie via www.vreg.be.