gepubliceerd op maandag 11 april 2022 17 u.
De gemeente Kapellen probeert waar mogelijk minder te maaien om de biodiversiteit op te krikken.

 Zo worden de bermen in Kapellenbos nog maar vier keer per jaar gemaaid in plaats van zes. Ook bepaalde grasvelden worden minder vaak gemaaid, zoals o.a. het weiland in de Neerhoflaan, de graszones ter hoogte van de sporthal Putte, het grasveld aan de Antwerpsesteenweg aan de spoortunnel.

Soms wordt er enkel een zogenaamde ‘netheidsstrook’ gemaaid, zoals bijvoorbeeld in de Oude Galgenstraat. Hierbij wordt slechts een strook van ongeveer 1 meter breed langs de rand van de rijweg en de opritten gemaaid. De rest van het gras mag blijven groeien en wordt nog maar tweemaal per jaar gemaaid (eind juni en eind september).

Als je dit opmerkt, weet dan dat dit geen ‘vergeten werk’ is. Dit is doelbewust gedaan om meer planten, ecologische bermen, maar ook insecten, vlinders, bijen, enz. alle kansen te geven. Vorig jaar werden de bermen van de Kasteeldreef ingezaaid met een bloemen- en bermmengsel om op termijn de eikenprocessierups te bestrijden. Ook het grasveld aan de Sint-Jacobuskerk werd omgetoverd tot een prachtige bloemenweide.

Deze zomer gebeurt hetzelfde in de Varenlaan, in het gedeelte tussen de Corsicalaan en de Douglaslaan. Daar werden nieuwe laanbomen (Acer platanoides ‘Schwedleri’) aangeplant. Aangezien de (brede) berm er dus tijdelijk meer zon zal krijgen, wordt die ook ingezaaid met een ecologisch bloemenmengsel.