gepubliceerd op vrijdag 27 november 2020 20.20 u.
Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land behoudt de meeste coronamaatregelen, maar versoepelt hier en daar een beetje.

Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land nam vandaag enkele beslissingen. Samen met de andere coronamaatregelen die niet veranderen, blijven ze gelden tot 15 januari 2021. Begin januari volgt een evaluatie op basis van de medische indicatoren. 

heropening winkels

Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen vanaf 1 december 2020, maar er gelden wel strikte hygiënische voorwaarden:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn. Iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels worden gerespecteerd. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits het respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Musea en zwembaden mogen (her)openen conform het protocol van hun sector.

kerstperiode

Ook in de kerstperiode blijven de sociale contactregels - o.m. thuis tegelijkertijd 1 knuffelcontact ontvangen - blijven gelden. Alleenstaanden mogen op Kerstavond of Kerstdag wel hun 2 contacten tegelijkertijd ontvangen.

 • Voor samenkomsten buiten blijft de regel van 4 gelden.
 • De avondklok tussen middernacht en 5.00 uur blijft van kracht, net als het geldende samenscholingsverbod.
 • Er komt ook een nationaal verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk.

scherpere controle op reizen

Niet-essentiële reizen naar het buitenland blijven sterk afgeraden, ook skivakanties. Personen die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven en terugkeren naar België, zullen strenger worden gecontroleerd op:

 • het invullen van het Passenger Locator Form (onder meer via grenscontroles).
 • het naleven van de verplichte quarantaine.

Meer details vind je op www.info-coronavirus.be, via deze website en via de officiële sociale-mediakanalen. De eventuele consequenties voor Kapellen worden nog in de gemeentelijke coronacrisiscel besproken. Aansluitend worden de coronapagina's op deze website verder geüpdatet.

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket