Regelmatig zie je bomen die begroeid zijn met klimop, soms enkel op de stam, soms hoog woekerend in de kruin van de boom. De combinatie boom-klimop vormt een mooi groen geheel, maar is dit nu eigenlijk wel goed voor de bomen?

klimop is top!

Meestal is klimop op bomen helemaal niet schadelijk voor de bomen. Klimop is geen parasitaire plant en zal dus geen voedingsstoffen uit de boom opnemen. De worteltjes van klimop hebben enkel een hechtende functie en zullen het hout van de bomen niet insnoeren.

Klimop vormt een goede slaap- en schuilplaats voor vele vogels en andere dieren. Padden en kikkers huizen graag tussen de klimop omdat ze er veel voedsel (insecten) vinden. De onopvallende groene bloemen van klimop bloeien laat in de zomer, wanneer alle andere planten al uitgebloeid zijn. Ze zijn een rijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Klimop is een ideale bodembedekker die zeker een meerwaarde kan zijn in je tuin!

Voor boomsoorten met een dunne schors (zoals beuken, haagbeuken, esdoorn,…) kan het zeker geen kwaad als er klimop op de stam groeit. De klimop zal een beschermende laag vormen tegen de zon en zo kan vermeden worden dat de schors verbrandt door het felle zonlicht (zonnebrand). 

stop klimop op tijd

Let er wel op dat klimop niet in de kruin van de bomen gaat woekeren. Wanneer klimop te dominant in de kruin van de boom gaat groeien, kan er lichtconcurrentie optreden tussen klimop- en boombladeren. Hierdoor kan de boom in zijn groei geremd worden of als de boom verzwakt is, kan hij hierdoor zelfs afsterven. Bomen die sterk overheerst worden door klimop worden ook gevoeliger voor windworp. Daarom is het aan te raden om de klimopgroei in de kruin van je bomen onder controle te houden.

klimop uit bomen verwijderen

Als je de klimop uit je boom wil verwijderen, ga je best als volgt te werk: snij de stengels van de klimop door op verschillende plaatsen en hoogtes, die best een halve tot een meter uit elkaar liggen en verwijder het tussenliggende stuk stengel. Als je de stengel enkel doorsnijdt, is de kans erg groot dat de 2 delen gewoon terug aan elkaar groeien. Eens de sapstroom onderbroken is, zal de klimop afsterven. De dorre takken en bladeren kan je nadien gewoon uit de boom trekken.