Hoe vraag je een nieuwe kids-ID aan?

Om een kids-ID aan te vragen, komt het kind samen met een ouder naar de balie Burgerzaken - Bevolking met:

  • de huidige elektronische identiteitskaart van de ouder of het attest van verlies van de e-ID van de ouder (Dit attest is voor Belgen verkrijgbaar bij de balie Burgerzaken - Bevolking. Niet-Belgen kunnen deze verkrijgen bij de politie.)
  • een recente pasfoto van uitstekende kwaliteit, in vooraanzicht en tegen een witte achtergrond. Lees meer over de vereisten op de pagina pasfoto (ICAO-normen).

De kostprijs bedraagt € 7,70.

Wanneer kan je je kids-ID afhalen?

Twee à drie weken na de aanvraag van de kids-ID krijg je een brief opgestuurd. Deze bevat twee codes: een puk- en een pin-code. Met deze brief en de oude kids-ID kom je dan naar de balie Burgerzaken - Bevolking om de nieuwe kaart op te halen.

Het kind hoeft niet aanwezig te zijn voor het afhalen van het kids-ID.

Spoedprocedure kids-ID

De mogelijkheid bestaat om via een versnelde procedure een kaart aan te vragen. De werkwijze is gelijk aan het bovenstaande, enkel de prijs verschilt:

  • levering van de identiteitskaart op de eerste werkdag na aanvraag vóór 15.00 uur: €105.
  • levering van de identiteitskaart binnen de 24 uur + ophalen Park Atrium Koloniënstraat 11 te Brussel: €141,90.

Uitgebreide info

  • De kids-ID is de elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar. 
  • Wil je reizen binnen Europa met een kind jonger dan 12 jaar? Dan heb je een kids-ID nodig. 
  • De kids-ID is een elektronisch identiteitsbewijs. Net zoals bij de EIK (elektronische identiteitskaart) en de VIK (elektronische vreemdelingenkaart) stuurt het productiecentrum codes naar het adres van de aanvrager (dit is het adres waar het kind is ingeschreven). De puk-code is de activeringscode voor de kids-ID. Kinderen vanaf 6 jaar krijgen ook een pin-code. Deze code kan worden gebruikt voor elektronische identificatie op het internet (bv. veilig surfen en chatten).
  • Reis je buiten Europa? Dan heeft je kind meestal een eigen internationaal paspoort nodig. Informeer je tijdig bij je reisagent of op de ambassade van het land van bestemming in België. 
  • Belangrijk! Reis je met een kind dat tijdens de vakantie of net er na 12 jaar wordt? Dan kan je voor vertrek nog een nieuwe kids-EID aanvragen, die ook 3 jaar geldig blijft. Voor bepaalde landen moet het identiteitsbewijs op het ogenblik van binnenkomst nog 3 tot 6 maanden geldig zijn.