gepubliceerd op woensdag 23 december 2020 12 u.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert van januari tot half maart kapwerken uit langs de Antitankgracht.

Er wordt gewerkt volgens het principe “hakhoutbeheer met overstaanders”. De bomen en struiken worden tot 10 à 20 cm boven de grond afgezaagd zodat ze weer kunnen uitgroeien tot een jong, dicht vitaal groenscherm. Om de 20 meter blijft een vitale boom staan. Dit lijkt drastisch maar is van korte duur. In het voorjaar komen nieuwe scheuten weer uit de stompen tevoorschijn. Binnen enkel jaren staat er een meer gesloten groenscherm dat vroeger.

Samen met het hakhoutbeheer wordt ook aan vogelkersbestrijding gedaan. Deze invasieve exoot wordt volledig machinaal verwijderd zonder het gebruik van pesticiden.

Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar worden de houtkanten afgezaagd. Zo worden ze verjongd en krijgt de Antitankgracht meer licht. Dat is belangrijk voor het herstel van waterplanten en insecten. Met deze maatregelen voert VMM het landschapsbeheerplan voor deze beschermde waterloop uit.

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket