Wie wil reizen buiten de Europese Unie, heeft hiervoor vaak een internationaal paspoort nodig. Welke reisdocumenten je nodig hebt, vind je op de site van de FOD Buitenlandse Zaken (zie onder). Op dezelfde website vind je ook de adressen van de buitenlandse vertegenwoordigingen in België. Op deze ambassades en consulaten vind je altijd de meest recente informatie over reizen naar dat land.

Wie kan een reispas aanvragen? 

Elke Belg die in Kapellen woont. Is de aanvrager minderjarig, dan moet één van de ouders aanwezig zijn bij de aanvraag en de toestemming voor de aanvraag geven. 

Wat moet je meebrengen?

De aanvrager van de reispas moet persoonlijk langskomen met een recente pasfoto in kleur, van goede kwaliteit(die voldoet aan de ICAO-normen) en in vooraanzicht genomen.

Je moet jouw identiteitskaart meenemen en eventueel je oude reispas. Als je oude reispas gestolen is, moet je een attest van diefstal halen bij de politie. Bij verlies kan je voor een attest verlies terecht bij onze gemeente.

Kan je je reispas niet persoonlijk afhalen? Dan kan je iemand een volmacht geven (zie bijlage). Zonder volmacht kan de reispas niet worden meegegeven. 

Hoe lang duurt de aanvraag?

Je reispas is klaar op de zevende werkdag na de aanvraag. Er bestaat ook een spoedprocedure: in dat geval is je reispas klaar op de tweede werkdag na je aanvraag, maar betaal je aanzienlijk meer. Uitzonderlijk bestaat er ook een superspoedprocedure: de reispas is dan na 4,5 uur klaar maar moet wel persoonlijk afgehaald worden op de FOD Binnenlandse Zaken in Brussel (Koloniënstraat 11, 1000 Brussel). 

Hoeveel kost het?

  • volwassenen betalen € 80, minderjarigen € 35
  • in spoedprocedure betaal je respectievelijk € 260 en €210 voor minderjarigen
  • in superspoedprocedure betaal je respectievelijk €320 en €270 voor minderjarigen

Hoe lang is de reispas geldig?

Voor volwassenen is een reispas 7 jaar geldig, voor minderjarigen 5 jaar. 

Extra

Reis je echt heel veel en heb je een dikkere reispas van 64 bladzijden nodig? Dat kan, maar enkel in de spoedprocedure. Je betaalt dus € 260.