Chocomelk, dekentje, film en de open haard aan op een koude regendag? Check! Maar denk daarbij ook even aan de buren. Want bij de verbranding van hout komen veel ongezonde stoffen vrij, zoals fijn stof en dioxines.
 
Je hebt het waarschijnlijk zelf al ondervonden: hoesten, hoofdpijn, prikkende ogen na het inademen van houtrook. Ook op langere termijn kan dit ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Door minder of bewuster te stoken, zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren.

Ecologisch verwarmen met hout

Kies je toch voor hout om je woning te verwarmen? Of doe je dat af en toe voor de gezelligheid? Hou dan zeker rekening met deze tips:

 • Vermijd open haarden of kachels die lucht gebruiken uit de woonkamer, zorg dat je schoorsteen voldoende boven het dak uitsteekt en ver genoeg staat van ramen en ventilatieopeningen.
 • Kies voor je kachel de juiste grootte.
 • Laat de kachel en schoorsteen plaatsen of controleren door een professioneel installateur.
 • Veeg minstens eenmaal per jaar je schoorsteen.
 • Gebruik enkel droog en zuiver (hard)hout zoals beuk, eik, es, ... Vers hout laat je best minstens twee jaar drogen. Vermijd stoken met (harshoudend) hout van naaldbomen en gebruik geen krantenpapier, afvalhout, geverfd of behandeld hout (mdf, triplex, ...).
 • Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes (niet met krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes).
 • Stook liever niet op windstille of mistige dagen waardoor er minder fijn stof in de lucht blijft hangen.
 • Zorg altijd voor voldoende verse lucht en stook liever niet wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Staakt-het-vuren

Bij windstil/mistig weer of als er een waarschuwing voor koolstofmonoxide is, stook je beter niet. Bij slechte luchtkwaliteit geeft de Vlaamse Milieumaatschappij via de (sociale) media het advies om geen hout te stoken om zo extra luchtvervuiling te vermijden. Je kunt ook de BelAir-app op je smartphone downloaden, zo heb je altijd de meest actuele luchtkwaliteit en meldingen op zak. Je gezondheid, je buren en de natuur zullen je dankbaar zijn.

Klachten over rookhinder?

In bepaalde gevallen kan de rookhinder zo groot worden dat de leefkwaliteit van de omwonenden in het gedrang komt, bv. wanneer houtrook het huis binnendringt of wanneer mensen hun tuin gaan vermijden omwille van de houtrook.

 1. De eerste stap: zoek de oorzaak. Ga na welke de bronnen van de houtrook zijn. Heb je de oorzaak gevonden? Praat dan met de vermoedelijke veroorzaker: soms is de hinder gebaseerd op onwetendheid of op misverstanden.
 2. Schakel een bemiddelaar in als dialoog niets oplevert. Zo kun je bij de wijkagent informeren of je beroep kan doen op burenbemiddeling om tot een oplossing te komen.
 3. Als geen van vorige werkwijzen tot een aanvaardbare oplossing heeft geleid, dan kan je nog de hulp van de vrederechter inroepen.