Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil
Ga na hoe je woning of perceel scoort op blauwe en groene elementen (het groenblauwpeil) en krijg concrete tips om je perceel nog klimaatbestendiger te maken.
Misschien zorgen intense regenbuien meermaals per jaar voor wateroverlast op je perceel of raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld. Of zie je dat je gras en groenten in je moestuin verdorren bij aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk.
We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze onmiddellijke omgeving beïnvloedt. Daarom hebben VLARIO, de Vlaamse Confederatie Bouw en het Departement Omgeving samen een online tool ontwikkeld waarmee iedereen kan nagaan hoe een woning of perceel scoort op blauwe en groene elementen: het groenblauwpeil.
Nadat je de info over je perceel hebt ingegeven (o.a. de oppervlakte van je dak, het soort dak, aanwezigheid en inhoud van regenwaterput, welk groen in je tuin, …), krijg je een score die varieert van A tot F en ontvang je een aantal suggesties om dit peil te verbeteren.
Wat betekenen deze scores concreet op Vlaams niveau?
- Als alle percelen in Vlaanderen voor het blauwe luik een score 'C' zouden hebben, dan zijn de meeste waterproblemen, die ontstaan doordat water te snel afstroomt van verharde percelen, in bebouwde omgeving opgelost.
- Als alle percelen een 'A' zouden hebben, dan wordt de impact van de klimaatverandering tot 2050 grotendeels opgevangen.
- Bomen zijn de beste manier om een groenscore te verhogen. Willen we tegen 2050 beter scoren op het vlak van klimaatadaptatie, dan moeten we die bomen nu planten. Heb je geen plaats (meer) om een boom te planten, dan kan je de score verhogen door verticaal groen en/of een groendak aan te leggen.
Bereken je score via: www.groenblauwpeil.be.