gepubliceerd op vrijdag 14 december 2018 11.05 u.
De sorteerregels van gft veranderen in 2019.

We zijn in Vlaanderen al jaren vertrouwd met de selectieve inzameling van groenten-, fruit- en tuinafval (gft). Dat leidt tot een inzameling en verwerking van 268.000 ton gft-afval per jaar. Van dit afval wordt compost gemaakt, een ideale bodemverbeteraar. Bovendien kan er nog groene energie uit gewonnen worden.

De sorteerregels voor gft waren na al die jaren aan herziening toe. Materialen zijn immers van samenstelling veranderd en ook de technieken in de verwerking van gft zijn veranderd. Tot nu was dierlijk materiaal bijvoorbeeld niet toegelaten bij het gft.

Uit onderzoek blijkt echter dat er geen risico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken hiervan. Het gft-afval wordt daarom vanaf 2019 uitgebreid met de fractie keukenafval. Sorteren van gft-afval wordt daardoor nóg makkelijker. Het betekent ook minder afval in de restafvalzak.

Wat mag voortaan ook bij het gft?

  • keukenafval en etensresten (plantaardig en dierlijk)
  • vlees- en visresten
  • vaste zuivelproducten (bv. kaas)
  • eieren, eierschalen
  • broodresten

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Papieren koffiefilters mogen nog wel in de ‘groene bak’. De regels voor thuiscomposteren blijven ongewijzigd.

Het volledige overzicht met wat wel en wat niet bij het gft-afval mag, vind je hier