Dit zijn personen die een specifieke eed afleggen om op te treden als jurylid bij het Hof van Assisen. Een jury voor het Hof van Assisen wordt samengesteld uit 12 gezworenen.
Om die personen te selecteren, werkt Justitie met een specifieke lijst die om de vier jaar herzien wordt. Hoe die lijst tot stand komt, is wettelijk bepaald.
Eerst stellen de lokale overheden gemeentelijke lijsten van gezworenen op. Vervolgens maken zij hun gemeentelijke lijsten over aan de bestendige deputatie of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, al naargelang het geval. Daar worden de gemeentelijke lijsten gebundeld in een provinciale lijst. Daarna gaat de lijst naar de Rechtbank van Eerste Aanleg waar een magistraat uiteindelijk de definitieve lijst opstelt.
Het is uit deze definitieve lijst dat personen kunnen geselecteerd worden om in een assisenjury te zetelen.
Wie zijn de gezworenen?
De gezworenen worden bij loting aangewezen uit de laatste lijst van de in het kiezersregister ingeschreven personen overeenkomstig art. 10, §1 van het Kieswetboek, d.w.z. de lijst opgesteld met het oog op de wetgevende verkiezingen.
Elke persoon die voorkomt op de voorbereidende lijst van gezworenen zal een witte kaart ontvangen die binnen de 8 dagen, volledig ingevuld op de achterzijde en ondertekend aan de voorzijde, moet terugbezorgd worden aan de gemeente.
FAQ
Ja, dat vloeit voort uit het feit dat je over je volledige burgerrechten beschikt.
Dat is afhankelijk van het aantal assisenprocessen dat de komende 4 jaar zullen gevoerd worden in de provincie Antwerpen. Voor elk proces wordt een loting gedaan uit de provinciale lijst van gezworenen.
Deze lijst kan 4 jaar gebruikt worden: van 2025 tot en met 2028.
Werknemers
De eerste vijf dagen worden als klein verlet beschouwd. De werkgever betaalt het loon gewoon door.
Vanaf dag zes betaalt de werkgever je loon door of wordt je brutoloon uitbetaald door de overheid (via de FOD Justitie na het einde van het proces).
Zelfstandigen
De eerste vijf dagen krijg je enkel de dagvergoeding.
Vanaf dag zes krijg je ook een vergoeding die gelijk is aan 1/220 van het netto jaarlijks beroepsinkomen.
Elk zetelend jurylid krijgt een dagvergoeding (€ 54,20 per dag) en een kilometervergoeding (€ 0,6471 per km per dag).
Een openbaar ambt is een ambt dat bijdraagt aan het tot stand komen en het in stand houden van de openbare macht (definitie volgens handboek Belgisch administratief recht). Voorbeelden zijn: volksvertegenwoordiger, rechter, notaris, gemeenteraadslid, politieagent, magistraat, ambtenaar van een ministerieel departement.
Een vrijstelling wordt verleend op basis van een aantal criteria:
niet kunnen lezen/schrijven
niet voldoende Nederlands beheersen
bepaalde beroepscategorieën (zie ook achterkant witte kaart)
personen met bepaalde strafrechtelijke veroordelingen (zie ook achterkant witte kaart)
Wie meent dat hij/zij om andere redenen vrijgesteld moet worden, kan dit aangeven in vak 10 op de achterkant van de witte kaart en een attest bijvoegen (bv. medisch attest).