Bij een bezoek aan Kapellen springen de talrijke kastelen onmiddellijk in het oog. Zij hoorden toe aan adellijke families die hier hun residentie hadden. Verschillende kastelen overleefden de tand des tijds niet, maar gelukkig bleven er toch een zeventigtal bewaard. In de voorbije halve eeuw kregen ze haast allemaal een andere functie.

Daar is het kasteel Beukenhof een goed voorbeeld van.

Dat kasteel aan de Christiaan Pallemansstraat 71¬†werd in 1827 gebouwd door baron Van Haeften en heette toen Hof Van Haeften. De latere eigenaar Antoine Berré veranderde de naam naar Mastbeekhof. Jonker Johan van Vredenburch woonde er vanaf 1920. Hij gaf de definitieve naam: Beukenhof.¬†

gemeentehuis

In 1974 werd het kasteel in gebruik genomen als gemeentehuis, maar het werd al gauw te klein voor de gemeentelijke diensten. Die verhuisden in 1995 naar het Administratief Centrum aan de Antwerpsesteenweg. Het Beukenhof bleef wel het gemeentehuis en behield een uitsluitend ceremoniële functie. Momenteel wordt het gebruikt voor huwelijken, recepties, jubilea, ontvangsten en andere officiële gelegenheden. Op de eerste etage vergadert ook de gemeenteraad.