Tijdens een garageverkoop of tweedehandsverkoop bieden particulieren spullen aan die ze zelf niet meer nodig hebben, op een openbare- of een privélocatie. Op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en garageverkopen mogen geen nieuwe producten worden verkocht.

Vergunning nodig

Als de verkooplocatie zich beperkt tot een oprit of garage van één particulier persoon, is er geen sprake van inname van het openbaar domein. Dan heb je geen vergunning voor nodig.

Organiseer je een garageverkoop met je straat of enkele buren, dan heb je wel een vergunning nodig. Ook wanneer je voor een verkoop het openbaar domein inneemt (voetpad, fietspad, parkeervakken, een pleintje) of je verwacht verkeershinder, moet je een vergunning aanvragen.

Aanvraag vergunning

Je doet je aanvraag digitaal (via de button bovenaan deze pagina) én minstens acht weken tot maximum 6 maanden voor de start van de activiteit. 

Bezorg bij de aanvraag meteen een duidelijk intekeningsplan. Hierop geef je als organisator aan hoe de garageverkoop of markt er precies zal uitzien: waar de verkoopstanden staan, de vrije doorgangen zijn, hoeveel oppervlakte elke stand zal innemen, welke duidelijke herkenningspunten er zijn, ... Dat plan is belangrijk voor de veiligheid van je activiteit en wordt voorgelegd aan brandweer en politie. Voor de vorm zijn geen vereisten: ook met de hand getekende plannen worden aangenomen (weliswaar op schaal).