Mijn kind is afwezig
- Verwittig elke afwezigheid tijdig aan de opvang.
- Bij afwezigheid rekent de dienst een respijtdag aan. Als deze op zijn, betaal je voor deze dag het tarief op je attest inkomenstarief.
- Als je via het e-loket het doktersattest op naam van je kind oplaadt binnen de 3 kalenderdagen na de start van de ziekte, dan betaal je niet voor deze ziektedagen.
- Je kind kan maximum 25 dagen afwezig zijn als je een voltijds opvangplan voor een volledig jaar hebt. Dit zijn je 'respijtdagen'.
- Als je via het e-loket het doktersattest op naam van je kind oplaadt binnen de 3 kalenderdagen na de start van de ziekte, dan betaal je niet voor deze ziektedagen. Er is geen beperking op het aantal ziektedagen.
- Je verwittigt als ouder tijdig elke afwezigheid aan de opvang.
- Respijtdagen zijn dagen die je vrij mag opnemen, ongeacht de reden: een snipperdag, je kind dat een dag naar de grootouder(s) gaat, je neemt vakantie, …
- Je hebt recht op 25 respijtdagen per jaar wanneer je kind 5 volle dagen per week en een volledig kalenderjaar in opvang is/blijft.
- De dienst berekent het juiste aantal aan het begin van de opvang en bij de start van elk nieuw kalenderjaar.
Een herberekening gebeurt bij een vermeerdering/vermindering van het aantal opvangdagen en bij een (vervroegde) stopzetting van de opvang. - Je neemt ze op in halve of hele dagen, aansluitend of los van elkaar.
- Je kan ze niet overdragen naar een volgend kalenderjaar.
- De dienst neemt geen dagen over van een andere organisator kinderopvang.
- Je vindt het aantal dagen terug op je maandelijkse factuur. Het aantal gebruikte respijtdagen zie je links van het '/', het maximumaantal zie je rechts.
- Bijvoorbeeld: 12/17. Je hebt dan al 12 van de 17 respijtdagen opgebruikt voor dat jaar (meetpunt=einde van de opvangmaand die gefactureerd is).
- Indien er bij de sluiting van je opvang een opvangprobleem ontstaat, kan de dienst op jouw vraag nakijken of er plaats is bij een andere opvang binnen de dienst. De dienst kan geen vervangende opvang garanderen.
Mijn kind is ziek
- Zieke kinderen horen niet thuis in de opvang. Ze hebben immers extra zorg en aandacht nodig en dit kan je kinderbegeleider niet garanderen.
- Je kind kan niet naar de opvang als:
- het te ziek is om aan de normale activiteiten deel te nemen
- het teveel aandacht en zorg nodig heeft, waardoor de opvang de veiligheid en gezondheid van de andere opgevangen kinderen niet meer kan worden gegarandeerd
- het een besmettelijke ziekte heeft
- het koorts heeft boven de 38°C of symptomen vertoont als diarree, braken, ademhalingsmoeilijkheden, ...
- Gebruik je gezond verstand. Het is zowel voor je kind, als voor de kinderbegeleider en de opvanggroep niet aangenaam als een (te) ziek kind in de opvang aanwezig is.
- Laat je kinderbegeleider weten als je s morgens een koortswerend middel gaf. Dit is belangrijk voor de veiligheid van je kind, want zo weet de kinderbegeleider wanneer er genoeg uren tussen zitten voor een eventuele volgende dosis.
- Een kinderbegeleider mag 1x per dag een koortswerend middel toedienen en enkel met (schriftelijke) toestemming van de ouders (vermeld in je schriftelijke overeenkomst).
- Wees bereikbaar of zorg ervoor dat iemand beschikbaar is voor het geval dat de opvang belt met de vraag om je kind op te halen.
- Een kinderbegeleider kan een ziek kind weigeren, ook al mag het van de dokter en Kind en Gezin naar de opvang komen. Deze instanties houden vooral rekening met besmettingsgevaar terwijl de opvang ook rekening houdt met het individueel welzijn en de opvanggroep, bijvoorbeeld bij overmatige diarree en/of overgeven.
- Dit is niet verplicht.
- Als je via het e-loket het doktersattest op naam van je kind oplaadt binnen de 3 kalenderdagen na de start van de ziekte, dan betaal je niet voor deze ziektedagen.
- Breng je het niet of te laat binnen, dan rekent de dienst respijtdagen aan voor de afwezige dagen. Als deze op zijn, betaal je voor deze dagen het tarief op je inkomenstarief.
- Je kind mag naar de opvang nadat het 24 uur koortsvrij is en wanneer er geen besmettingsgevaar meer is.
Enige uitzondering: koorts dat het gevolg is van een vaccinatie en dit tot 48 uur na de vaccinatie.