Op alle evenementen die plaatsvinden in Kapellen zijn de gemeentelijke richtlijnen rond duurzaamheid op evenementen van toepassing. Je vindt alle richtlijnen die in Kapellen van toepassing zijn op deze pagina en in de bijlagen onderaan.
Stel een afvalplan op. Een afvalplan is verplicht voor evenementen met een openbaar karakter en wordt aangeraden voor alle andere evenementen. Je vindt de nodige onderdelen van het afvalplan terug in de gemeentelijke richtlijnen.
Vermijd afval. Lukt dat niet, kies dan voor 100% herbruikbare en vervolgens afbreekbare of recycleerbare materialen. Wist je bijvoorbeeld dat papieren frietbakjes, servetten of papieren bordjes gewoon bij het GFT-afval mogen?
Al het afval dat nog overblijft tijdens en na je evenement is bedrijfsafval en is onderworpen aan de sorteerverplichtingen voor bedrijven. Meer info daarover vind je terug via https://ovam.be/iksorteer.
Herbruikbare drankrecipiënten: verplicht op alle evenementen die plaatsvinden in Kapellen. Deze verplichting omvat ook de cateringmaterialen die bij dranken horen, zoals het lepeltje in de koffie.
Herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding:
verplicht voor Vlaamse overheden en lokale besturen (papieren servetten wel toegestaan);
niet verplicht voor privéorganisatoren. Gebruik je cateringmateriaal voor éénmalig gebruik, kies dan bij voorkeur afbreekbare recipiënten, zoals papieren bordjes, servetten, ... die na gebruik bij het GFT-afval mogen.
Drankrecipiënten
glas (niet voor fuiven, bals of festivals geschikt omwille van veiligheidsrisico)
glazen flesjes met statiegeld (zonder statiegeld = wegwerp)
herbruikbaar cateringmateriaal via professionele firma
papieren bordjes/ frietbakjes (niet toegestaan voor Vlaamse overheden en lokale besturen)
papieren servet
stuk keukenrol
uitzonderingsregel op wegwerp voor Vlaamse overheden en lokale besturen: uitsluitend voor suikerwafels mag een 100% papieren of kartonnen sleeve gebruikt worden.
Bestek
metalen bestek (bespaar door gebruik te maken van sporken)
herbruikbaar hittebestendig kunststof bestek
houten bestek (niet toegestaan voor Vlaamse overheden en lokale besturen)
(eetbaar bestek wordt afgeraden omdat dit vaak individueel verpakt geleverd wordt en er geen garantie is dat dit geconsumeerd wordt)
GroeneVent - met de GroeneVent-scan ga je na hoe groen je evenement is aan de hand van 8 thema's: ruimte, catering, materiaal, afval, energie, water, mobiliteit en beleid. Hierdoor vormt de scan een leidraad in het duurzamer organiseren van je evenement. Meer info vind je via www.groeneventscan.be.
Ecofest - draaiboeken over de duurzame organisatie van verschillende soorten evenementen: www.ecofest.be/nl/kennisbank.