gepubliceerd op maandag 11 september 2023 14.48 u.
Dit najaar kun je je opnieuw laten vaccineren. Vaccinatie tegen COVID-19 blijft aangewezen, zeker voor risicogroepen. Een herhaalprik kun je aanvragen bij je dokter, apotheker of thuisverpleegkundige. Je krijgt hiervoor geen uitnodiging meer vanuit de overheid toegestuurd.

Waarom een booster? 

Het toedienen van een nieuwe boosterdosis met het aangepast vaccin, helpt een goede immuniteit tegen het coronavirus te behouden en ernstige gezondheidsproblemen of zelfs een ziekenhuisopname te voorkomen.

Wie laat zich best vaccineren?

Iedereen kan een COVID-vaccin bekomen. Het wordt voornamelijk aanbevolen voor:

  • mensen ouder dan 65
  • zwangere vrouwen
  • mensen die kwetsbaar zijn door een onderliggende aandoening of een verzwakt immuunsysteem hebben
  • mensen die lijden aan obesitas
  • mensen die in de zorgsector werken

Waar kan je een vaccin krijgen?

Dit jaar ontvang je geen uitnodigingsbrief meer. Als je een COVID-vaccin wil, moet je zelf een afspraak maken. Dat kan bij je huisarts of bij een apotheek in de buurt. Huisartsen, apothekers en thuisverpleegkundigen zullen hiervoor samenwerken. Je kan een kijkje nemen op de website van je huisartsenpraktijk of op www.apotheek.be om een afspraak te maken. Kom zeker op tijd op je afspraak: er zal voor jou een opgetrokken vaccin klaarliggen, dat 6u later niet meer bruikbaar is.

Combineren met het griepvaccin?

Ja, dat kan zeker. Het ideale moment van toediening van de twee vaccins ligt echter een beetje uit elkaar. De beste periode om beide tezamen te krijgen is tussen 15 en 30 oktober. Wil je de twee vaccins liever niet op hetzelfde moment krijgen? Geef dan voorrang aan de COVID-vaccinatie in september of oktober en daarna het griepvaccin vanaf begin november.

Wat kost het?

Het COVID-vaccin is gratis voor iedereen.

Het griepvaccin kost voor mensen binnen de risicogroep 2,45 euro (verhoogde tegemoetkoming) of 4,08 euro (gewoon verzekerden). Voor personen buiten de risicogroep kost het griepvaccin 17,02 euro.

Wil je meer weten?

Klik dan hier of bezoek www.laatjevaccineren.be of spreek erover met je huisarts of huisapotheker.