Hieronder vind je een handig overzicht van de voornaamste nieuwe of bijgestuurde coronamaatregelen, zowel de federale, de Vlaamse, de provinciale als de Kapelse. Meer details vind je resp. in de coronarubrieken 'algemeen' en 'Kapellen', of op de website www.info-coronavirus.be.

---

Het Overlegcomité keurde op 21 januari 2022 de coronabarometer goed. De maatregelen op basis van de barometer gaan onder code rood in op 28 januari, o.m.

 • Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zijn binnen en buiten toegelaten, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten. Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten, CST is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten. Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot een bezettingsgraad van 70% of tot 100% indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden. Huwelijken en begrafenissen blijven toegelaten.
 • Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht. Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel, CST is verplicht, net als de capaciteit van 6 personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren. Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.
 • Georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.
 • Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten terug openen voor het publiek: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escaperooms, casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren.
 • De huidige regels met betrekking tot telewerk (4 dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Vanaf 1 maart wordt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket teruggebracht van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd. Dat betekent dus dat je voor 1 maart een boostershot moet halen, anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Meer info vind je hier.

---

Het Overlegcomité besliste op 6 januari 2022 de lopende coronamaatregelen aan te houden, o.m.

 • Telewerk blijft verplicht, minstens vier dagen per week.
 • De beperkingen of sluitingen van bepaalde samenkomsten, activiteiten en evenementen – bv. in horeca, nachtleven of sportieve en culturele leven – blijven van kracht.

Het Overlegcomité bevestigde ook de geplande heropening van het onderwijs. Het kleuter-, lager-, secundair- en deeltijds kunstonderwijs heropenen vanaf 10 januari met volledig contactonderwijs, weliswaar met maatregelen, bv. dat klassen pas worden gesloten vanaf 4 besmettingen en ééndaagse uitstappen zijn toegelaten. Ouders worden ook opgeroepen om kinderen zoveel mogelijk te zelftesten.

Meer info vind je hier.

---

Het Overlegcomité besliste op 29 december (in navolging van het arrest van de Raad van State) o.m. volgende maatregelen die gelden vanaf 30 december 2021:

 • Publiek toegankelijke evenementen en culturele en andere voorstellingen die binnen of in een overdekte ruimte plaatsvinden, kunnen worden georganiseerd voor een zittend publiek van maximum 200 personen, medewerkers en organisatoren niet meegeteld. Vanaf 50 personen moet in ieder geval toepassing worden gemaakt van het Covid Safe Ticket.
 • Een organisator van een evenement binnen of in een overdekte ruimte kan het Covid Safe Ticket gebruiken bij minder dan 50 personen, mits hij of zij de bezoekers daarvan voorafgaand informeert.
 • Bioscopen kunnen maximaal 200 bezoekers per zaal ontvangen.
 • Publiek toegankelijke congressen binnen of in een overdekte ruimte, blijven verboden.

---

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 27 december 2021 om de mondmaskerplicht binnen een perimeter van 100 meter van de in- en uitgangen van onderwijsinstellingen te verlengen. En dat voor personen vanaf 13 jaar en tot en met 28 januari 2022.

naar overzicht maatregelen >