hoe herken je een contactonderzoek?

  • De Vlaamse contactopvolging stuurt sinds 16 oktober sms’en naar hoogrisicocontacten in plaats van hen te bellen. Zo zijn zij snel op de hoogte van het resultaat van hun test en de specifieke quarantainerichtlijnen.
  • Met het hoge aantal besmettingen krijgen heel wat mensen een telefoon of huisbezoek van het contactonderzoek. Het Agentschap Zorg en Gezondheid krijgt meldingen van fraudeurs, personen die zich valselijk voordoen als een contactonderzoeker (om bankgegevens te verkrijgen). Lees hoe mensen écht contactonderzoek kunnen herkennen.

Eerstelijnszone Noorderkempen

Zorgraad Eerstelijnszone Noorderkempen (ZEN) omvat de gemeentes Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel. In het kader van de pandemie werd door ZEN een COVID-19 team opgericht. Afgevaardigden uit lokale besturen, samen met welzijnswerkers en zorgverstrekkers kunnen rekenen op de medische expertise van een aantal huisartsen die zich als expert geëngageerd hebben.

Concreet houdt dit in dat er heel snel informatie kan doorsijpelen om bestuursmatig in te grijpen of te ondersteunen indien nodig. De betrokkenheid van de huisartsen garandeert bescherming van het beroepsgeheim en de GDPR-regels: er worden geen patiëntengegevens vrijgegeven, maar ‘risico’- situaties (situaties waarbij er veel hoog-risico contacten zijn) kunnen op die manier snel ontbonden worden. Daarnaast hebben de co√∂rdinator van het Covid-19 team, de burgemeesters en de noodplanningsco√∂rdinatoren sinds 31 juli toegang tot de databank van het contacttracing-center. Ook hier worden geen patiëntengegevens kenbaar gemaakt: positieve staalnames worden tot op niveau van strategische sector kenbaar gemaakt.

Deze 2 informatiestromen laten het kernteam toe bron- en contactopsporing te doen op lokaal niveau ter aanvulling van de contacttracers van de overheid. Dit alles leunt volledig op de bereidwilligheid en alertheid van ons allen.

Voel je je ziek? Of krijg je een SMS-code of telefoontje van de contactopsporing? Maak dan onmiddellijk een afspraak bij je huisarts (of een arts dichtbij mocht je geen huisarts hebben): de huisarts bespreekt met jou de volgende stappen en vertelt je waar en wanneer een test kan plaatsvinden. Ondertussen kan je al een lijstje(2) maken van de personen waarmee je de voorbije dagen in contact kwam, en moet je thuis blijven.

naar overzicht maatregelen >

Sluiten

gemeentediensten op afspraak

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan je momenteel uitsluitend op afspraak terecht bij de gemeente. Het onthaal van het Administratief Centrum blijft wel open. Je afspraak online inplannen, kan je hier of telefonisch. Voor burgerzaken kan je enkel online een afspraak maken. Trouwens heel wat documenten kan je vrij eenvoudig online aanvragen via het e-loket.